Kada smo osmišljavali Domaccine, zamišljali smo prave, istinske gurmane kako uživaju uz hranu koju smo mi proizveli, i uz pomoć svog znanja odabrali. Domaccini radnju smo zamislili kao mesto gde čovek može da se „skloni“ od industrijske, nekvalitetne hrane kojom nas bombarduju i natenane, uz rakijicu ili čašu vina, uživa u svakom zalogaju hrane, za koju zna da nije „filovana“ nepotrebnim dodacima i aditivima.

Zato se beskrajno radujemo svaki put kada neko prepozna tu našu misiju, i kada nas otkriju vrsni poznavaoci hrane i pravi hedonisti. Maja Petrović, autorka bloga Vitki Gurman,među blogerima je poznata kao veliki poznavalac ishrane, a njen kulinarski blog se od drugih „food“ blogova razlikuje po njenom zaista širokom, stručnom i kranje savesnom i detaljnom pristupu hrani, njenim sastojcima i načinu proizvodnje. Zastupa, isto kao i mi, pravu hranu, koja je prešla što kraći put od njive ili farme do stola, i pristup ishrani kakvom naše telo prirodno teži – sa prilično proteina i (zdravih) masti u ishrani i minimalno ugljenih hidrata.

Evo šta Maja kaže o domaćoj hrani:

Ipak, kada pričamo o mlečnim i mesnim proizvodima – sve postaje maglovitije i teže. Obišla sam ranije neke velike fabrike i znam da industrija napreduje i pokušava da napravi lepeze proizvoda, od onih niskog pa do premijum kvaliteta. I dalje, to su velike količine u velikoj fabrici. Koji god kvailitet da se postigne u njima, ne može da nam odstrani jednu strast. Onu koja je Srbima ugrađenu bukvalno u genetski kod. To je ljubav prema domaćim proizvodima, malim serijama, poznavanjem ljudi koji su hranu proizveli i saznanje da su pružili pažnju svakom komadu mesa ili sira.

Zato će uvek biti potrošača istančanog ukusa. Onih koji uvek ili makar ponekad tragaju za autentičnim zalogajima kako bi zadovoljili svoje zahtevno čulo ukusa, smisao za hedonizam, želju za očuvanjem tradicije… Tragaće za zalogajima najboljeg kvaliteta, bez trunčice aditiva, koje bi posetiocima s ponosom predstavio kao “hranu svojih predaka“.

Maja je, na naše zadovoljstvo, nedavno je pisala o jednom sjajnom „okršaju“ – od Domaccinskih sastojaka napravila je dve vrste rolnica – jedne sa Sremskim kulenom & Domaccini ljutim ajvarom iz Čačka, i druge sa Kosmajskim seoskim kulenom & Ljutenicom Slatka jesen iz Požege.

Domaccinske rolnice

Maja je osmislila i dva specijalna, domaccinska recepta za rolnice:

  • 2/3 većeg svinjskog filea (gornji deblji deo)
  • 2 tvrdo kuvana jaja
  • oko 80 g kulena
  • 4 ravne kašike ajvara
  • So, biber
  • folija ili kuhinjski konac, čekić za meso
  • za serviranje: bilo koje povrće, skuvano na pari i začinjeno po ukusu

Istanjite svinjski file nožem, tako da dobijete pravougaonik, a zatim ga stavite na dasku za sečenje i dobro izlupajte čekićem. Prepolovite pa još malo izlupajte. Trebalo bi da dobijete dve lepe i tanke šnicle, blagog pravougaonog oblika. Posolite ih i pobiberite s obe strane.

Na svaku stavite po 2 kašike ajvara (ja sam na jednu ajvar, a na drugu ljutenicu) i razmažite. Zatim na svaku stavite po 3-4 listića kulena (ja sam na onu s ajvarom stavila sremski kulen, a na onu s ljutenicom kosmajski seoski kulen). Na kraju krupno iseckajte kuvana jaja, pa na svaku rolnicu stavite i po jedno jaje.

Umotajte i učvrstite ili koncem ili aluminijumskom folijom. Možete da pržite u tignju (oko 15 minuta je potrebno) ili da pečete u rerni. Ja sam radila verziju folija+tiganj. Nakon termičke obrade, neka rolnice odmore oko 10-15 minuta i mogu da se serviraju s povrćem.

Ko je pobedio u ovom „ljutom“ okršaju pročitajte na Majinom blogu 🙂

Autor fotografija Vitki gurman

Ako se i vama dopadaju Domaccini proizodi

Za porudžbine veće od 2.500 dinara, besplatna dostava na teritoriji Beograda. Odbaci

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Postanite pravi Domaccin i slaćemo vam naše objave i novosti. Specijalne akcije za verne pratioce!

Uspešno ste se prijavili!

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)