Da li ste znali da su čili papričice drugi najpopularniji začin na svetu, odmah posle soli? Ma koliko da nam ljutina para grlo, znojimo se, pa I suze krenu, uživamo u ljutom začinu u svim mogućim kombinacijama i jelima. NI najljuće paprike nisu dovoljno ljute za ljubitelje ljutine. U našu radnju neke mušterije dolaze preko pola grada samo da bi pazarili neverovatne (i neverovatno ljute) papričice i soseve. Čili sosevi, dimljena paprika, sušeni i dimljeni paradajz, ljutisosovi, svi ovi ljuti proizvodi kod Domaccina potiču sa gazdinstva porodice Babić iz sela Vukićevića kod Obrenovca, koji su pre nekoliko godina osnovali poljoprivredno gazdinstvo na kojem gaje „Fatalne začine“.

Ljutinom protiv tranzicije

Braća Babić su pre nekoliko godina, pritisnuta tranzicijom i željom da trajnije reše egzistenciju, iz Beograda se preseli na selo i na svom imanju u okolini Obrenovca započeli su proizvodnju raznih vrsta ljutih papričica i paradajza, na oko 10 ari. Prva semena za ljute paprike stigla su kao poklon od prijatelja sa egzotičnih destinacija, Meksika, Kine i Indije, kasnije su krenuli sauvozom semena, a sada imaju sopstveno seme koje koriste za zasad.Ono što nas je posebno obradovalo kada je u pitannju gazdinstvo porodice Babić, je organska proizvodnja i ekološka takozvana japanska EM tehologiji.

UZ EM, tj korišćenje efektivnih mikroorganizama kompost se pravi kompost za samo tri meseca. Rezultat je okretanje osnovne mase mikroorganizama regeneraciji i pružanje produktivne snage zemljištu. Više o ovom načinu proizvodnje možete pročitati ovde.

Organska i ekološka proizvodnja ljutih papričica

Na ovaj način „leči“ se zemljište, te takva zemlja, u periodu od tri do pet godina u potpunosti obnavlja svoju maksimalnu prirodnu plodnost bez primene hemijskih đubriva i pesticida. Zemlja se ne ore, biljke se direktno sade u zemlju, samo je potrebno napraviti male jamice. Babići na svom posedu gaje oko deset sorti ljutih papričica kao što je Tajlandski čili, Kajenska paprika, paprika Škorpion, Jalapeno, Habanero i Halapenjo.

Inače, paprika nazvana Karolina riper ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu sa 1,5 miliona jedinica na Skovilovoj skali ljutine. Babići je proizvode, ali preporučuju da se ova papričica koristi u veoma malim količinama, zbog izuzetne ljutine.

Fatalni začini u ajvarima i sosevima

 Oni su otišli korak dalje u proizvodnji čilija, pa kombinuju različite ukuse i prave specijalne soseve, koji se razlikuju po stepenu ljutine, za različite ljubitelje ljute hrane. U eksperimentisanju imaju autentičnog pomoćnika -Pabla Kardenasa, specjalistu za soseve. U našoj Domaccini radnji se odličnoprodaju ljuti sosevi, halapenjo papričice s medom, a Babići kažu da im se najviše traži sušeni dimljeniparadajz u maslinovom ulju i fatalni ajvar.

Ako ste ljubitelji ljutine, dođite da zaljutite omiljenu hranu i isprobate „Fatalne začine“ kod Domaccina, Cara Dušana 69, ili ih naručite onlajn na www.domaccini.rs/tezga.

Za porudžbine veće od 2.500 dinara, besplatna dostava na teritoriji Beograda. Odbaci

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Postanite pravi Domaccin i slaćemo vam naše objave i novosti. Specijalne akcije za verne pratioce!

Uspešno ste se prijavili!

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)