Kada spomenete mangulicu, odmah se svi dele u dva tabora: oni koji takvu ishranu smatraju pomodarstvom, i oni koji, što bi Maja Vitki gurman rekla mangulicu smatraju renesansom zdrave hrane.  Za mene, odabir mangulice za ishranu znači dobro se raspitati i odlučiti se na osnovu činjenica.

Industrijalizacija i formiranje industrije ulja u velikoj meri je uticalo na pomamu za industrijskim, nezasićenim mastima.  Ta ulja su postala nezaobilazna namirnica u svim kuhinjama, sem seoskih. Moja baka na selu je i dalje, bez obzira na trendove, imala u podrumu kačicu domaće masti od prošlog svinjokolja, koju je koristila tokom cele godine, za sve u kuhinji.

Pravda za svinjsku mast!

U poslednje vreme biju se velike bitke da li odabrati zasićene ili nezasićene masti. Iako su nas prethodnih decenija učili da su nezasićene masti dobre, a da mast i puter moramo da zamenimo margarinima, ljudi se konačno osvešćuju, edukuju i shvataju da u monozasićenim mastima, poput one svinjske, nema ništa loše, naprotiv. Želim da budete mudri kupci, da ne robujete trendovima ni u čemu, pa ni u ovome i da iznad svega  pri izboru namirnica za sebe i svoju porodicu koristite zdravu logiku.

Zašto meso mangulice?

Pisala sam već da radim kao ocenjivač hrane. Kada god se moj ocenjivački mozak uljuči, kada razmišljam o nekoj hrani, suštinski prvo polazim od kojih sirovina se ta hrana pravi. Ako je reč o mesu, onda su glavna pitanja gde pase, raste i šta jede ta životinja pre nego što stigne u moj tanjir.

Ono što su činjenice kada je mangulica u pitanju je da ona živi slobodno i hrani se zdravo. Kao stara rasa ona se nije mogla navići na savremene uslove intenzivnog tova. Mangulica živi pored šume, u blatu, rije njuškom, slobodno se šeta u ograđenom toru, hrani se šumskim plodovima, vrlo slično divljoj svinji, nema koncentrata, antibiotika i drugih savremenih potpora neprirodnom načinu života intenzivno gajenih životinja.

Ako poredim sa svinjama drugih rasa od kojih jedemo meso, ovo je već više nego dovoljno da se odlučite za mangulicu.

Ova rasa spada u masne rase svinja, zato je jasno da njihova slanina ne može biti mesnata, već da je ona poznata „sapunjara“, bela ili malo prošarana. Ono što su istraživanja pokazala je da je struktura masti kod ovih svinja najpovoljnija u poređenju sa drugim vrstama mesa.  Sadržaj holesterola u mesu mangulica je niži za 50-75% u odnosu na druge rase, a smatra se da unošenjem mesa i proizvoda od mangulica se snižava nivo „lošeg“ holesterola, jer se favorizuje sinteza „dobrog“ holesterola.

Meso mangulica je izuzetno bogato vitaminima B grupe, posebno vitaminom B12, jer su to vitamini koji se rastvaraju u mastima, pa je logično što ih ima.  Samo 100g proizvoda od mangulice zadovoljava 30% dnevne potrebe za vitaminima B. Meso mangulice je takođe bogato gvožđem i sadrži visok procenat proteina.

Svi se pitamo zašto je toliko skupo

Da bismo se danas hranili iole zdravo, potrebno je da se edukujemo šta jedemo, da odvojimo vreme da pronađemo prave proizvođače  i na kraju da imamo novca da platimo tu hranu. Generalno, ova hrana jeste za nijansu skuplja, ali je korist koji ima vaše zdravlje daleko veća.

Zašto su meso i mast od mangulice skuplji od onih od „običnih“ svinja?

Jedan od razloga je što je potrebna velika površina ograđenog imanja da bi se one mogle gajiti. Kod mangulica obično bude oko  5-6 prasića po leglu,  što je jako malo u odnosu na druge rase svinja koje mogu da imaju 10-12, pa i više prasića. Ove svinje napreduju sporo, potrebno je nekoliko godina da bi se od praseta dobila svinja čije meso može da se prerađuje. Čuvanje, uzgoj i briga o ovim životinjama je daleko napornija, prljavija i teža u odnosu na svinje gajene na farmi.

Mangulice stigle kod Domaccina

Još od početka naše radnje imali smo ideju da prodajemo i proizvode od mangulice. Ali potraga je potrajala, i tek posle godinu i po dana smo došli do toga da imamo i proizvode od mangulice u ponudi. Glavni razlog  za to je moj strah od  prevaranata. Kao i u svemu, tako i u ovoj proizvodnji ljudi se dovijaju da na lakši način dobiju više novca. Najčešći način da proizvedete jeftinije, a tako i prodajete jeftinije proizvode od mangulice je kada se ova autohtona rasa ukršta sa drugim rasama svinja, koje imaju veće prinose, dobija se više proizvoda, mogu intenzivnije da se tove i hrane. Ali to menja onu početnu priču o tome zašto izabrati baš meso i proivode od Mangulice, jer takvim načinom ne dobijate proizvode istog sastava, ni kvaliteta.

Znajući sve to, mesecima sam tragala za proizvođačem za koga mislim da me neće prevariti, a time ni ja moje mušterije. Našla sam ga na jednom od sajmova. Prepoznali smo se tako što mi je on prvo rekao, „ako se nadaš varat’, nemoj sa mnom ići ni u kakvu priču“, onako paorski, vojvođanski, otegnuto, kako oni to znaju.

„Čuj, imo sam jednog, uzo jednom moje čvarke, i nema ga, nema ga, ja reko Bogte da vidim što ga nema, kad on metno obične čvarke mesto mojih, e nećeš vala“.

Ruke paorske, narađene, odmah kaže kolike desitine hektara ima u ritu ograđene, da sa svoje troje dece mučenički živi, al’ to zna i to ume i tako su mu dodeljene životne karte, da bude paor. Brzo mi je bilo jasno da je to Domaccini dobavljač.

Nastavlja svoju priču moj proizvođač, „Jel ti Marija, jesu l’ tebe u te tvoje tolke škole učili da je Mangulica prvo svinjče koje je počelo da jede kukuruz, a znaš, ja idem na to da joj zabranim da jede kukuruz, j    r kod mene mangulica jede kukuruz samo kada je vabim iz jednog obora u drugi. Ja moje svinje hranim sve samim prirodnim vitaminima, pravim silažuod šećerca, dajem šargarepe, kuvani krompir, bundevu i paprika”.

Opet, strepela sam. Bez obzira šta sam videla, gde sam bila, u šta sam se uverila, odgovoran čovek nekako uvek strepi. Al kad je u radnju došla roba- nema laži, nema prevare, jasno i nedvosmisleno se vidi da je to proizvod nastao onako kao se reklamira i deklariše. Pravi proizvodi od svinje mangulice.

Svratite zato do Cara Dušana 69, da probate i uverite se da je mangulica toliko dobra da se o njoj priče pričaju.

Za porudžbine veće od 2.500 dinara, besplatna dostava na teritoriji Beograda. Odbaci

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Postanite pravi Domaccin i slaćemo vam naše objave i novosti. Specijalne akcije za verne pratioce!

Uspešno ste se prijavili!

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)