ČVARCI OD MANGULICE 100g

198,00 дин.

Kategorija:

Opis

Deklarisani sastav čvarci od mangulice: Masno tkivo svinja, kuhinjska so.

Čvarci od mangulice, ali i od drugih vrsta svinja se dobijaju topljenjem čvrstog masnog tkiva svinja, to je onaj leđni deo masnoće koji ima male delove mesa.  Manoću odvojenu sa leđa mangulice je obavezno iseći na male kocke veličine 3-4cm. Pitate se koja je tajna tačnosti veličine, nema velike tajne, nejednako isečeni komadi se nejednako prže pa se može dogoditi da neki delovi budu pregoreni, a veći da ostanu sirovi. U sud u kome se topi masnoća, obavezno je staviti 10-15% vode, kako masnoća prilikom prženja ne bi se zalepila na dno suda. Sud mora biti otvoren, u suprotnom bi se javila konenzacija na površini poklopca koja bi kapanjem u otopljenu masnoću dovodila do prskanja.

Kod tehnologije izrade čvaraka od mangulice, važno je da se masa u toku topljenja konstantno meša. Vatra je poželjno da bude jača u samom početku, ali kako proces odmiče, treba vatru smirivati i polako završavati prženje čvaraka od mangulice. Posle nekoliko sati kada boja čvaraka postane zlatno smeđa, a tečnost oko postane bistra i svetla, prženje je gotovo. Tada se čvarci cede kroz gazu ili cediljku. Tu se sada pravi najveća razlika između duvan čvaraka i običnih čvaraka.

Na kraju se blago sole, pri čemu kuhinjska so ima konzervišući efekat.

Blažim stiskanjem dobićete krupnije komade, koji sadržavaju veći procenat masnoće, sočniji su i mekši.

Mangulica, kao stara rasa spada u masne rase svinja, zato je jasno da njihova slanina ne može biti mesnata, već da je ona takozvana „sapunjara“, bela ili malo prošarana. Ono što su istraživanja pokazala je da je struktura masti kod ovih svinja najpovoljnija u poređenju sa drugim vrstama mesa.  Sadržaj holesterola u mesu mangulica je niži za 50-75% u odnosu na druge rase, a smatra se da se unošenjem mesa i proizvoda od mangulica  snižava nivo „lošeg“ holesterola, jer se favorizuje sinteza „dobarog“ holesterola.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ČVARCI OD MANGULICE 100g”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za porudžbine veće od 2.500 dinara, besplatna dostava na teritoriji Beograda. Odbaci

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Postanite pravi Domaccin i slaćemo vam naše objave i novosti. Specijalne akcije za verne pratioce!

Uspešno ste se prijavili!

Shares
Share This