DOMAĆA LEPINJA

25,00 дин.

Opis

Domaća lepinja, po tradicionalnom receptu

Sastav domaće lepinje: Pšenično belo brašno, voda, kvasac i kuhinjska so

Domaća lepinja se kod nas pravi od davnina. Domaća lepinja se pravi od brašna, malo soli, kvasca i vode. Starinski recept koji su koristili naši stari za spravljanje domaće lepinje od kad je postao dostupan kvasac za nadizanje testa je lak, reklo bi se svako ga može napraviti. Kvasac se stavi u malo mlake vode, strpljivo treba sačekati da se otopi. Kad se sjedini sa vodom, sipati ga u vanglu sa brašnom i kašičicom soli. Doda se lagano mlaka voda dok se ne napravi retko testo. Posudu sa testom ostaviti negde na toplom. Posle nekog vremena testo kreće da nadolazi. Izmešati varjačom i pustiti opet da nadođe. Kad se završi nadolaženje, testo premesiti na stolu i staviti u podmazan pleh.

Reklo bi se lepinju je lako praviti, no potrebno je vreme. Zbog toga često se okrećemo jednostavnijem receptu, a to je kupovina lepinja kod pekara. Posebno je važno ceniti da li se lepinja peče u furuni ili u modernim pećima, jer bez obzira na sve, ipak lepinja „sa patosa“ furune podseća na one lepinje iz smederevca kojih se svi sećamo.

Lepinja je divan uz mlad kajmak, još ako je lepinja vruća, ugođaj je veći. Na kajmak se može dodati koji list fino isečene domaće pršute. Zlatiborska lepinja se pored kajmaka zaliva i umućenim jajetom i mocom, pa omiljena komplet lepinja dobija svoj potpuni sastav.

 

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “DOMAĆA LEPINJA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za porudžbine veće od 2.500 dinara, besplatna dostava na teritoriji Beograda. Odbaci

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Postanite pravi Domaccin i slaćemo vam naše objave i novosti. Specijalne akcije za verne pratioce!

Uspešno ste se prijavili!

Shares
Share This