KOBASICA OD MANGULICE 100g

215,00 дин.

Opis

Deklarisani sastav kobasica od mangulice: svinjsko meso mangulice, čvrsto masno tkivo mangulice, kuhinjska so i začini.

Prema pravilniku o kvalitetu proizvoda od mesa, ovaj suvomesnati proizvod kobasica od mangulice spada u grupu proizvoda čiji je min proteina 16%. Dobija se sitnjenjem mesa mangulice, dodavanjem masnog tkiva, kuhinjske soli i začina. Ovako napravljena smesa, puni se u omotače i stavlja na dimljenje i zrenje u periodu od max mesec dana jer se radi o malom prečniku omotača. U toku zrenja događaju se fine promene u strukturi mesa koje utiču na ukus, miris, boju, aromu gotove kobasice od mangulice.

Kobasica je na preseku slična onim seoskim, davno zaboravljenim vrstama kobasica, koja mora da se deblje seče, jer meso nije u potpunosti povezano, već je lepo izmešano sa masnoćom, ukusno i sočno.

Često se može postaviti pitanje, da li je meso i proizvodi od mesa mangulica pomodarstvo ili ne. Ako uključimo zdrav razum i kada počnemo da razmišljamo o nekoj hrani, prvo logično je da pođemo od kojih  se sirovina  ta hrana pravi. Ako je reč o mesu, onda su prva pitanja gde pase, raste i šta jede ta životinja pre nego što stigne u moj tanjir. Ono što su činjenice kada je mangulica u pitanju je da ona živi slobodno i hrani se zdravo. Kao stara rasa ona se nije mogla navići na savremene uslove intenzivnog tova. Mangulica živi pored šume, u blatu, rije njuškom, slobodno se šeta u ograđenom toru, hrani se šumskim plodovima, vrlo slično divljoj svinji,  u njenoj ishrani nema koncentrata, antibiotika i drugih savremenih potpora neprirodnom načinu života intenzivno gajenih životinja. Ako poredimo sa svinjama drugih rasa od kojih jedemo meso ovo je već više nego dovoljno za logičnu odluku da se mangulica nađe na trpezi.

Ova rasa spada u masne rase svinja, zato je jasno da njihova slanina ne može biti mesnata, već da je ona takozvana „sapunjara“, bela ili malo prošarana. Ono što su istraživanja pokazala je da je struktura masti kod ovih svinja najpovoljnija u poređenju sa drugim vrstama mesa.  Sadržaj holesterola u mesu mangulica je niži za 50-75% u odnosu na druge rase, a smatra se da se unošenjem mesa i proizvoda od mangulica  snižava nivo „lošeg“ holesterola, jer se favorizuje sinteza „dobarog“ holesterola. Meso mangulica je izuzetno bogato vitaminima B grupe, posebno vitaminom B12, jer su to vitamini koji se rastvaraju u mastima, pa je logično što ih ima. Samo 100g proizvoda od mangulice zadovoljava 30% dnevne potrebe za vitaminima B. Meso mangulice je bogato gvožđem i sadrži visok procenat proteina.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “KOBASICA OD MANGULICE 100g”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za porudžbine veće od 2.500 dinara, besplatna dostava na teritoriji Beograda. Odbaci

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Volite odličnu domaću, tradicionalnu hranu?

Postanite pravi Domaccin i slaćemo vam naše objave i novosti. Specijalne akcije za verne pratioce!

Uspešno ste se prijavili!

Shares
Share This