Vrsni poznavaoci delikatesa, znaju da su italijanski ili francuski sirevi neprevazidjeni, da su Alpi podneblje koje je iznedrilo najfinije ukuse kada su sirevi u pitanju. Oni tačno znaju koje vino odlilčno ide s kojim sirom, uz koje meso “paše” određeni sir, a među njima priče o siru o jačini, gorčini, finoći, blagosti, puterastom ukusu, o slanosti mogu da teku u nedogled.

A onda dođete u našu Srbijicu, tu sporadično imate poneki sir, tipičan za određeni deo zemlje. To su uglavnom beli sirevi, jednostavnog načina proizvodnje, bez velike tehnologije i puno vrhunskog umeća. Takav sir proizvodim i ja u svojoj mlekarici, i ne žalim se, ipak je to sir koji se u najvećim količinama i jede na našem podneblju. Iza njega stoje naše vekovne navike, kultura običaji.

Siromašni smo sirevima

 • Da li kroz istoriju nismo znali da uživamo u siru i vinu?
 • Da li smo uvek spadali u siromašne narode?

Možda su se na našim dvorovima i u vlastelinskim kućama, davno, kada smo bili moćni, jele mnogo finije vrste sireva, ali se kroz vekove nemaštine to jednostavno izgubilo.

Zato ne čudi da je u našim mlekarama, od kako su nastale polovinom prošlog veka, najveće dostignuće  kada majstori, uglavnom svi potekli iz pirotske mlekarske škole naprave sir, po tipu  „kačkavalj“, ali nekako opet običan, jednostavan, providan i proziran, nikakve specifičnosti u njemu nema.

Belgrader, senzacija od ukusa

Onda se pre nekoliko godina na jednom od Balkan cheese festivala pojavio Belgrader, sir jakog karakter. Velika pogača, žute površine, brenerom utisnuto ime brenda Belgrader na kori sira. Prvo što čovek može da pomisli je: uvoz! Gde li se proizvodi? Degustiram, ne mogu reći ni da je Gauda, ni da je Edamer, ni da je francuski, ni švajcarski ni italijanski. Neobičan, a opet svoj.

Degustiram ga na sobnoj temperaturi, odlomljeno parčence kratko trljam između prstiju, pomirišem i na kraju probam. Senzacija! Kakav balans slanoće, gorčine, kiselosti, slatkoće. I na kraju,  zaista sam iskreno oduševljena, jer, neko je u Srbiji napravio pionirske korake, neko se osmelio da napravi nešto drugačije, da podigne kvalitet proizvodnje sira na jedan potpuno novi nivo. Da se upusti u reku koja je Italijom, Francuskom, Švajcarskom odavno potekla.

Potreban je veliki entuzijazam i veliki trud da neko od nas poskoči dalje i više od proseka. I za to skidam kapu. Znam kako izgleda truditi se da doneseš novi koncept i način razmišljanja među ljude.

 

Belgrader je napravljen po staroj recepturi holandske gaude, od svežeg mleka podno Cera veštinom i upornošću domaćih majstora, obogaćen aromom Italije! Jedinstven sir s kosmopolitskim duhom. Sir u čijem su ukusu objedinjeni tradicija Holandije, bogata i čista priroda Srbije, šmek Italije, sa čistom vizijom, trudom, znanjem i strašću.

Domaccini podržavaju kvalitet i hrabrost

Domaccini su uvek spremni da podrže ovakve poduhvate. Kvalitet je važan, čak i kada nije naša tradicija. Ali možda smo danas svi zajedno kreatori neke nove tradicije pokolenjima koja dolaze. Iako po svojim karakteristikama ne može da se svrsta ni u jednu poznatu grupu sireva u potpunosti, možda ćemo svi zajedno biti kreatori nove grupe sireva, Belgrader sireva.

Zato Belgrader sire u našoj, Domaccini ponudi.

Domaccini savet: Prilikom kombinovanja tvrdih i polutvrdih sireva sa voćem ili drugim plodovima, preporuka je da se ove vrste sireva uzimaju uz sušeno voće kao što su kajsije, trešnje i smokve i orašaste plodove: badem, lešnike, kesten.

 

Da li ste znali da je Kraljica Viktorija je dobila kolut od 453.5 kg   kao svadbeni poklon. 
Da li ste razmišljali o siru kao idealnom poklonu za svadbu? 

 

 

 

 • Amanet-vinarija Aleksić

  1.590 рсд
  Додати у корпу
 • Ambasador - gauda sir mlekare Farmer 250g

  Ambasador – gauda sir mlekare Farmer 250g

  782 рсд
  Додати у корпу
 • Arno-vinarija Aleksić

  869 рсд
  Додати у корпу
 • Bagremov med -Pčelinjak Stevanović 1kg

  1.879 рсд
  Додати у корпу
 • Bagremov med Medna ravnica 0,950g

  1.879 рсд
  Додати у корпу
 • Bagremov med Stevanović 0.250

  629 рсд
  Додати у корпу
 • Balzamiko 250ml

  329 рсд
  Додати у корпу
 • Barbara 187l Vinarija Aleksić

  189 рсд
  Додати у корпу
 • Barbara-vinarija Aleksić

  799 рсд
  Додати у корпу
 • Bbq sos 187 ml

  BBQ sos – 187ml

  569 рсд
  Додати у корпу
 • Bela slanina od mangulice 200g

  478 рсд
  Додати у корпу
 • Belgrader, sir- 250g

  712 рсд
  Додати у корпу
Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds