Danas počinju predbožićni dani radosti, slavlja i darivanja. Svi ti običaji i obredi imaju jedan osnovni smisao i svode se na jedan cilj: Umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.

Sve je to izraženo u kratkoj narodnoj zdravici i molitvi o Božiću: “Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!” Još korisnih informacija o ovim običajima možete pronaći na ovom sajtu

Danas su Detinjci, napravite s decom poklončiće kojima će se „odrešiti“

Tri nedelje pred Božić domaćinske kuće slave Detince, dan kada deca daruju starije.. Time se uče velikodušnosti i darivanju, a sam čin darivanja u ranom detinjstvu usvaja se kao sreća i blagodet – važno je da imaš dovoljno  kako bi i ti druge darivao. Ranim jutrom deca se vezuju za krevet uzicama. Da bi se odrešili starijima, najmlađi pripremaju poklone.

Vredna deca se potrude da  pripreme sitne poklone za odrasle (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će im „platiti odrešenje“ na praznični dan.

Naša deca su mala, a kao dobri domaćini osećamo obavezu da ih naučimo onim što su naša tradicija i običaji i da ih kroz darivanje učimo da budu bolji ljudi.

Mislim da je kreacija njihovih ručica najvredniji poklon kojim nekog mogu darivati, lepši i draži od bilo koje čokolade, jabuke ili bombone.

Napravite ukrase od slanog testa

Deci je često obaveze potrebno učiniti zabavnim, pa sam pripremila slano testo  po receptu:

  • 4 šolje brašna,
  • 1 šolja soli i
  • 1,5šolja vode.

Razvila sam testo, a onda su oni svojim modlicama od plastelina utisnuli oblike. Rupice smo probušili slamčicama i stavili u rernu na 90 stepeni na 2 sata da se osuše.Posle sušenja, obojićemo ih akrilnim bojama i provući satensku traku za koju se mogu okačiti ili na novogodišnju jelku ili na Božićno drvce.

Materice i Oci, praznici kada deca „vezuju“ roditelje

Danas se po pravoslavnim običajima posti, pa vam Domaccini preporučuju da napravite neki lep, posni, porodični ručak. A mame i tate pozivamo da smisle čime će svoju decu darivati sledeće nedelje kada budu Materice, odnosno za dve nedelje, na Oce. Tu vam već Domaccini mogu pomoći da pripremite slatke poklone za decu, naše nove proizvode u Domaccini ponudi – Premier čokolade i Karamele Maksimović. 

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds