Kada smo osmišljavali Domaccine, zamišljali smo prave, istinske gurmane kako uživaju uz hranu koju smo mi proizveli, i uz pomoć svog znanja odabrali. Domaccini radnju smo zamislili kao mesto gde čovek može da se “skloni” od industrijske, nekvalitetne hrane kojom nas bombarduju i natenane, uz rakijicu ili čašu vina, uživa u svakom zalogaju hrane, za koju zna da nije “filovana” nepotrebnim dodacima i aditivima.

Zato se beskrajno radujemo svaki put kada neko prepozna tu našu misiju, i kada nas otkriju vrsni poznavaoci hrane i pravi hedonisti. Maja Petrović, autorka bloga Vitki Gurman,među blogerima je poznata kao veliki poznavalac ishrane, a njen kulinarski blog se od drugih “food” blogova razlikuje po njenom zaista širokom, stručnom i kranje savesnom i detaljnom pristupu hrani, njenim sastojcima i načinu proizvodnje. Zastupa, isto kao i mi, pravu hranu, koja je prešla što kraći put od njive ili farme do stola, i pristup ishrani kakvom naše telo prirodno teži – sa prilično proteina i (zdravih) masti u ishrani i minimalno ugljenih hidrata.

Evo šta Maja kaže o domaćoj hrani:

Ipak, kada pričamo o mlečnim i mesnim proizvodima – sve postaje maglovitije i teže. Obišla sam ranije neke velike fabrike i znam da industrija napreduje i pokušava da napravi lepeze proizvoda, od onih niskog pa do premijum kvaliteta. I dalje, to su velike količine u velikoj fabrici. Koji god kvailitet da se postigne u njima, ne može da nam odstrani jednu strast. Onu koja je Srbima ugrađenu bukvalno u genetski kod. To je ljubav prema domaćim proizvodima, malim serijama, poznavanjem ljudi koji su hranu proizveli i saznanje da su pružili pažnju svakom komadu mesa ili sira.

Zato će uvek biti potrošača istančanog ukusa. Onih koji uvek ili makar ponekad tragaju za autentičnim zalogajima kako bi zadovoljili svoje zahtevno čulo ukusa, smisao za hedonizam, želju za očuvanjem tradicije… Tragaće za zalogajima najboljeg kvaliteta, bez trunčice aditiva, koje bi posetiocima s ponosom predstavio kao “hranu svojih predaka“.

Maja je, na naše zadovoljstvo, nedavno je pisala o jednom sjajnom “okršaju” – od Domaccinskih sastojaka napravila je dve vrste rolnica – jedne sa Sremskim kulenom & Domaccini ljutim ajvarom iz Čačka, i druge sa Kosmajskim seoskim kulenom & Ljutenicom Slatka jesen iz Požege.

Domaccinske rolnice

Maja je osmislila i dva specijalna, domaccinska recepta za rolnice:

  • 2/3 većeg svinjskog filea (gornji deblji deo)
  • 2 tvrdo kuvana jaja
  • oko 80 g kulena
  • 4 ravne kašike ajvara
  • So, biber
  • folija ili kuhinjski konac, čekić za meso
  • za serviranje: bilo koje povrće, skuvano na pari i začinjeno po ukusu

Istanjite svinjski file nožem, tako da dobijete pravougaonik, a zatim ga stavite na dasku za sečenje i dobro izlupajte čekićem. Prepolovite pa još malo izlupajte. Trebalo bi da dobijete dve lepe i tanke šnicle, blagog pravougaonog oblika. Posolite ih i pobiberite s obe strane.

Na svaku stavite po 2 kašike ajvara (ja sam na jednu ajvar, a na drugu ljutenicu) i razmažite. Zatim na svaku stavite po 3-4 listića kulena (ja sam na onu s ajvarom stavila sremski kulen, a na onu s ljutenicom kosmajski seoski kulen). Na kraju krupno iseckajte kuvana jaja, pa na svaku rolnicu stavite i po jedno jaje.

Umotajte i učvrstite ili koncem ili aluminijumskom folijom. Možete da pržite u tignju (oko 15 minuta je potrebno) ili da pečete u rerni. Ja sam radila verziju folija+tiganj. Nakon termičke obrade, neka rolnice odmore oko 10-15 minuta i mogu da se serviraju s povrćem.

Ko je pobedio u ovom “ljutom” okršaju pročitajte na Majinom blogu 🙂

Autor fotografija Vitki gurman

Ako se i vama dopadaju Domaccini proizodi

  • Amanet-vinarija Aleksić

    1.590 rsd
    Dodati u korpu
  • Ambasador - gauda sir mlekare Farmer 250g

    Ambasador – gauda sir mlekare Farmer 250g

    782 rsd
    Dodati u korpu
  • Arno-vinarija Aleksić

    869 rsd
    Dodati u korpu
  • Bagremov med -Pčelinjak Stevanović 1kg

    1.879 rsd
    Dodati u korpu
  • Bagremov med Medna ravnica 0,250g

    549 rsd
    Dodati u korpu
  • Bagremov med Medna Ravnica 0,500g

    999 rsd
    Dodati u korpu
  • Bagremov med Medna ravnica 0,950g

    1.879 rsd
    Dodati u korpu
  • Bagremov med Stevanović 0.250

    629 rsd
    Dodati u korpu
  • Balsamiko 250ml

    299 rsd
    Dodati u korpu
  • Balzamiko 250ml

    299 rsd
    Dodati u korpu
  • Barbara 187l Vinarija Aleksić

    189 rsd
    Dodati u korpu
  • Barbara-vinarija Aleksić

    799 rsd
    Dodati u korpu
Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds