Kada smo osmišljavali Domaccine, zamišljali smo prave, istinske gurmane kako uživaju uz hranu koju smo mi proizveli, i uz pomoć svog znanja odabrali. Domaccini radnju smo zamislili kao mesto gde čovek može da se “skloni” od industrijske, nekvalitetne hrane kojom nas bombarduju i natenane, uz rakijicu ili čašu vina, uživa u svakom zalogaju hrane, za koju zna da nije “filovana” nepotrebnim dodacima i aditivima.
Zato se beskrajno radujemo svaki put kada neko prepozna tu našu misiju, i kada nas otkriju vrsni poznavaoci hrane i pravi hedonisti. Maja Petrović, autorka bloga Vitki Gurman,među blogerima je poznata kao veliki poznavalac ishrane, a njen kulinarski blog se od drugih “food” blogova razlikuje po njenom zaista širokom, stručnom i kranje savesnom i detaljnom pristupu hrani, njenim sastojcima i načinu proizvodnje. Zastupa, isto kao i mi, pravu hranu, koja je prešla što kraći put od njive ili farme do stola, i pristup ishrani kakvom naše telo prirodno teži – sa prilično proteina i (zdravih) masti u ishrani i minimalno ugljenih hidrata.
Evo šta Maja kaže o domaćoj hrani:
Ipak, kada pričamo o mlečnim i mesnim proizvodima – sve postaje maglovitije i teže. Obišla sam ranije neke velike fabrike i znam da industrija napreduje i pokušava da napravi lepeze proizvoda, od onih niskog pa do premijum kvaliteta. I dalje, to su velike količine u velikoj fabrici. Koji god kvailitet da se postigne u njima, ne može da nam odstrani jednu strast. Onu koja je Srbima ugrađenu bukvalno u genetski kod. To je ljubav prema domaćim proizvodima, malim serijama, poznavanjem ljudi koji su hranu proizveli i saznanje da su pružili pažnju svakom komadu mesa ili sira.
Zato će uvek biti potrošača istančanog ukusa. Onih koji uvek ili makar ponekad tragaju za autentičnim zalogajima kako bi zadovoljili svoje zahtevno čulo ukusa, smisao za hedonizam, želju za očuvanjem tradicije… Tragaće za zalogajima najboljeg kvaliteta, bez trunčice aditiva, koje bi posetiocima s ponosom predstavio kao “hranu svojih predaka“.
Maja je, na naše zadovoljstvo, nedavno je pisala o jednom sjajnom “okršaju” – od Domaccinskih sastojaka napravila je dve vrste rolnica – jedne sa Sremskim kulenom & Domaccini ljutim ajvarom iz Čačka, i druge sa Kosmajskim seoskim kulenom & Ljutenicom Slatka jesen iz Požege.
Domaccinske rolnice
Maja je osmislila i dva specijalna, domaccinska recepta za rolnice:
- 2/3 većeg svinjskog filea (gornji deblji deo)
- 2 tvrdo kuvana jaja
- oko 80 g kulena
- 4 ravne kašike ajvara
- So, biber
- folija ili kuhinjski konac, čekić za meso
- za serviranje: bilo koje povrće, skuvano na pari i začinjeno po ukusu
壯陽藥
Istanjite svinjski file nožem, tako da dobijete pravougaonik, a zatim ga stavite na dasku za sečenje i dobro izlupajte čekićem. Prepolovite pa još malo izlupajte. Trebalo bi da dobijete dve lepe i tanke šnicle, blagog pravougaonog oblika. Posolite ih i pobiberite s obe strane.
Na svaku stavite po 2 kašike ajvara (ja sam na jednu ajvar, a na drugu ljutenicu) i razmažite. Zatim na svaku stavite po 3-4 listića kulena (ja sam na onu s ajvarom stavila sremski kulen, a na onu s ljutenicom kosmajski seoski kulen). Na kraju krupno iseckajte kuvana jaja, pa na svaku rolnicu stavite i po jedno jaje.
Umotajte i učvrstite ili koncem ili aluminijumskom folijom. Možete da pržite u tignju (oko 15 minuta je potrebno) ili da pečete u rerni. Ja sam radila verziju folija+tiganj. Nakon termičke obrade, neka rolnice odmore oko 10-15 minuta i mogu da se serviraju s povrćem.
Ko je pobedio u ovom “ljutom” okršaju pročitajte na Majinom blogu 🙂
Autor fotografija Vitki gurman
Ako se i vama dopadaju Domaccini proizodi
-
Amanet-vinarija Aleksić
1.590 рсд Додати у корпу -
Ambasador – gauda sir mlekare Farmer 250g
782 рсд Додати у корпу -
Bagremov med -Pčelinjak Stevanović 1kg
1.879 рсд Додати у корпу -
Balzamiko 250ml
329 рсд Додати у корпу -
Barbara 187l Vinarija Aleksić
199 рсд Додати у корпу -
Barbara-vinarija Aleksić
799 рсд Додати у корпу -
BBQ sos – 187ml
569 рсд Додати у корпу -
Bela slanina od mangulice 200g
540 рсд Додати у корпу -
Belgrader, sir- 250g
712 рсд Додати у корпу -
Bonaca-vinarija Aleksić
865 рсд Додати у корпу -
Budjola Delikos- 200gr
902 рсд Додати у корпу -
But&co Domaća slanina – 200gr
438 рсд Додати у корпу
Poštovani, mislio sam da je sve kod Vas bez aditiva, ali sam se razočarao kad sam još ranije bio u Vašoj radnji, pa sam morao da čitam deklaracije i da biram koji proizvodi nemaju natrijum nitrit, …
Dragi Đorđe,
Hvala na ovom komentaru. Dobro sam se zamislila kad sam videla ovo što ste napisali. Verovatno je poruka pogrešno iskomunicirana o aditiv free misiji. Naime, sve ono što mi proizvodimo je bez aditiva. Druge male manufakture su takođe bez aditiva. Ono gde imamo najveći problem su proizvodi od mesa, tu se jedino But&co deklarisao i uverio nas da ne koristi ništa od aditiva, niko od mesnih proizvođača se u ovoj zemlji nije tako deklarisao. Ali razumela sam Vašu poruku i došla na još jednu dobru ideju, a to je da jasno na policama obeležimo proizvode koji su aditiv free kako bi ljudi mogli lakše da prepoznaju. Ja bih najsrećnija bila da mogu da pronađem sve takve proizvođače, ali na žalost to nije tako. Postoje čak i neki proizvodi koji ne mogu da se proizvedu bez makar vitamina C, koji se smatra takođe aditivom. Moja ideja je tamo gde nije moguće proizvesti hranu bez aditiva, da tu imam poverenje da se koriste tehnološki opravdane doze.
Nisam Vas usrećila odgovorom, ali hvala Vam na ovome što ste primetili, nisam shvatila da šaljem takvu poruku dok se niste javili. Napraviću poboljšanja u oba pravca. Hvala još jednom