Napisah ja već u prethodnim postovima, da sam iz preduzetničke porodice. Mnoga deca roditelja koji imaju neki svoj biznis, lutaju da li će roditeljskim stopama ili će da krče neki svoj put. Tako sam i ja, pred kraj Gimnazije, te hoću da studiram Nemački, te hoću Arhitekturu, na kraju rešim Bibliotekarstvo, crna ja. 🙂 Moj otac čupa kosu sa glave, gde bre ćero, od toga ne može da se živi, Inženjer je, Inženjer, za te poslove moraš dobro da se udaš, ovako si uvek svoj na svome…on neku svoju logiku, a ja svoju.
Krenem ja na pripremu za Nemački, kako vreme odmiče, moja glava nije mirna. Virnem šta ima od predmeta na toj Tehnologiji. Hm, nije loše. Malo po malo, sazri u meni ideja da ja ipak postanem taj vrli Inženjer, te kroz par godina to i postanem.
Kako sam umesto profesorke nemačkog postala tehnolog
Sa ove distance, potpuno sam sigurna da sam dobro odabrala. Ponekad mislim, i da sam nešto drugo odabrala, našla bih ja sreću i u tome. Umem ja to. Da svuda i u svemu pronađem sreću i zadovoljstvo.
Prehrambeni sam tehnolog već 11 godina. Veliku sreću sam imala što je moje prvo iskustvo sa tehnologijom bilo uz Dragicu Radisic. Od nje sam naučila, manje je više, od nje sam naučila o terminu tehnološki opravdana doza aditiva, od nje sam naučila da tehnolog ima svoju etiku, kao lekar, uz nju sam postala svesna koliko moja receptura može da bude lek i koliko može da bude otrov.
Ona je postavila dobar kamen temeljac. Posle se čovek razvija, istražuje, saznaje za novo, bolje. Napreduje.
Kako pravim E – free kajmak
Proizvodnja koju sam formirala 2008 je potpuno E – free. Nema boja, konzervanasa, antioksidanasa, emulgatora, stabilizatora, pojačivača ukusa… Jednostavno je Aditiv – free. U mojoj proizvodnji sira i kajmaka koristim isključivo i jedino kuhinjsku so, kao konzervans.
Nije tako lako praviti proizvod bez aditiva. Aditivi su napravljeni ne samo da „gazdi“ donesu pare, napravljeni su da proizvod duže traje, napravljeni su da proizvod uvek bude isti, standardizovan, bez mana. Ne mogu da kažem i da nisu, kad su napravljeni i da prave pare.
Praviti proizvod bez aditiva je vrlo, vrlo teško. Potrošači, pa i ja, hoće savršenstvo, pa tako se susrećem sa raznim percepcijama kako kajmak treba da izgleda. Te, tvoj kajmak je mlečan i žut. Da takav je, jer ja u mleko ne dodajem pavlaku koja kajmak čini debelim, suvim i belim. Da takav je s proleća i u toku leta , jer se krave hrane zelenom travom, taj karoten se prenosi u mleko, žuta boja je boja mlečne masti. Da, takav je, jer se izdvaja prirodnim putem iz mleka, nema ubrzanja procesa, nema izbeljivača, nema punioca… Da takav je, jer je od mleka.
Da takav je, i ja od njega takvog, ne odustajem!
Moja želja – domaća, rukom pravljena hrana bez aditiva
I naravno, tu nije kraj. Ovu svoju viziju E-free želim da proširim kroz postojanje finog mesta, u kome, pristojan čovek sebi može priuštiti finu, rukom pravljenu, neindustrijsku hranu, da veruje i da dobije ono što piše na proizvodu. Da se prepusti mom znanju i struci da ću za redove mojih dobavljača izabrati samo one koji mogu mojoj viziji da pripomognu.
Dobrodošli!
Cara Dušana 69 (između Bajloni pijace i Francuske ulice), Beograd.
-
Mladi kravlji sir – 500g
249 рсд Додати у корпу -
Zreli kravlji sir – 500gr
294 рсд Додати у корпу -
Goveđa pršuta- domaća 200g
750 рсд Додати у корпу -
Kajmak mladi – 300gr
435 рсд Додати у корпу -
Čačanska prasetina-500gr
1.345 рсд Додати у корпу -
Sitan sir – 400gr
124 рсд Додати у корпу -
Svinjska pršuta – domaća 200g
500 рсд Додати у корпу -
Jaja podni uzgoj-10kom
320 рсд Додати у корпу -
Domaći čvarci – 200gr
314 рсд Додати у корпу -
Budjola Delikos- 200gr
902 рсд Додати у корпу -
But&Co Sremski kulen – 200gr
688 рсд Додати у корпу -
But&co Suva pečenica – 200gr
626 рсд Додати у корпу
Povratna veza/Povratni ping