Zlatni sir je posle pobede glasovima publike na jesenjem Balkan cheese festivalu 2017. godine napravio pravi bum na našem skromnom tržištu sireva.
Posebno sam bila ponosna što je naša Domaccini radnja jedina imala Zlatni sir u svom asortimanu. Opet kažem (a pisala sam vam već u tekstu posle Balkan cheese festivala kada smo započeli saradnju) ne zato što smo mnogo veliki da povučemo u našu radnju celu proizvodnju, ne zato što smo ih nečim uslovili, jednostavno smo se našli u pravo vreme na pravom mestu. Posebno sam lično srećna zbog svog osećaja i “njuha” za prave, dobre stvari.
Taman što smo pokrenuli saradnju, ljudi probali, oduševili se, navikli da taj sir se prodaje u Domaccini radnji, tvorac sira Predrag Đokić nas je razočarano obavestio krajem 2017. godine da ne možemo da nastavimo saradnju, jer Zlatni sir neće više biti u prodaji.
Zlatni sir se više ne prodaje u Srbiji
Možete zamisliti to razočarenje.
Šta da kažemo kupcima?
Da li da objavimo? Na koji način da tu kriznu situaciju prevaziđemo?
Razlozi za ovakav razvoj situacije su na žalost brojni. Ko se bavi regulativom u oblasti bezbednosti hrane i proizvodi hranu, zna da se preko granice ne mogu distribuirati proizvodi bez hrpe dokumentacije i posebnih uslova koji moraju dabudu ispunjeni. To znači da Zlatni sir koji se proizvodina Tari, ali u Bosni, uopšte nije bilo lako prodavati na našem tržištu.
Znate da problem nikad ne dolazi sam, da se najčešće stvari komplikuju jedna za drugom, poslovna razočarenja, partnerski odnosi u okolnostima koje zahtevaju dodatne napore su često na ivici propasti, a mnogi se i raziđu, razočaraj i menjaju svoje strateške pravce.
Na muci se poznaju junaci
Ali, što bi naš narod rekao “na muci se poznaju junaci”. U takvim trenucima se pretalentovani Predrag Džokić, tvorac Zlatnog sira dosetio da pronađe saradnike na našem terenu i da s njima udruži svoje znanj e i talenat. Da od domaćeg mleka napravi sir, drugačiji, poseban, pandan Zlatnom siru. Saradnike je našao blizu, na Kosmaju, pa je Farma Ranilović postala partner u pravljenju nečeg lepog, novog i posebnog na ovom našem tržištu.
Na farmi Ranilović žive Beograđani, pobegli od gradske vreve. Na Kosmaju su podigli gazdinstvo, uzgajaju 75 koza, nešto krava, podigli su i registrovali proizvodnju u okviru gazdinstva i sa Predragom krenuli u nove avanture. Ideja im je da razviju nešto jako lepo, nalik jugu Francuske gde su ljudi koji se bave ovakvom proizvodnjom pravi hedonisti, gospoda koja u犀利士
z čašu dobrog vina, dobrog sira znaju i da uživaju u seoskom životu, a usput i da rade uživajući. Za ovakav tip proizvodnje postoji naziv, modernog przvuka “artisan cheese” ili sirar zanatlija.
Farmer i Pastir, dva nova fenomenalna sira
Možda će skeptici reći da je za srpskog seljaka ipak to teška tema, ali nova znanja, elan i nada nas guraju napred, ka boljem. Njihov mali time je isprobavao recepture, temperature, razne vrste sirila, sojeve bakterija i došli su do rezultata njihovog rada – dva “nova stara zlatna sira”.
Tako su nastali Farmer, polutvrdi mešani sir od kravljeg i kozjeg mleka, blažeg ukusa nego Pastir, tvrdi punomasni zreli kozji sir. Jedva čekam proleće i obilazak farme i proizvodnje na farmi Ranilović, a do tada dođite u Cara Dušana 69 da potvrdite svoja očekivanja. Moja su svakako nadmašena!
Приказ 1–12 од 22 резултата
-
Ambasador – gauda sir mlekare Farmer 250g
782 рсд Додати у корпу -
Belgrader, sir- 250g
712 рсд Додати у корпу -
Dimljeni kačkavalj-Sir za svaki dan 250g
470 рсд Додати у корпу -
Domaći kravlji kačkavalj-Sir za svaki dan 250g
422 рсд Додати у корпу -
Domaći puter herb garlik – 150gr
659 рсд Додати у корпу -
Domaći puter KORA LIMUNA I MIRODJIJA – 150gr
679 рсд Додати у корпу -
Domaći puter NEBESA – morska so 150gr
499 рсд Додати у корпу -
Domaći puter PLAVI SIR – 150gr
719 рсд Додати у корпу -
Domaći puter vrganji i tartufi- 150gr
749 рсд Додати у корпу -
Domaći sir sa paprikom-Sir za svaki dan 250g
507 рсд Додати у корпу -
Gorski beli kozji sir u maslinovom ulju – teglica 220g
849 рсд Додати у корпу -
Kajmak mladi – 300gr
435 рсд Додати у корпу