Da li ste znali da su čili papričice drugi najpopularniji začin na svetu, odmah posle soli? Ma koliko da nam ljutina para grlo, znojimo se, pa I suze krenu, uživamo u ljutom začinu u svim mogućim kombinacijama i jelima. NI najljuće paprike nisu dovoljno ljute za ljubitelje ljutine. U našu radnju neke mušterije dolaze preko pola grada samo da bi pazarili neverovatne (i neverovatno ljute) papričice i soseve. Čili sosevi, dimljena paprika, sušeni i dimljeni paradajz, ljutisosovi, svi ovi ljuti proizvodi kod Domaccina potiču sa gazdinstva porodice Babić iz sela Vukićevića kod Obrenovca, koji su pre nekoliko godina osnovali poljoprivredno gazdinstvo na kojem gaje “Fatalne začine”.

Ljutinom protiv tranzicije

Braća Babić su pre nekoliko godina, pritisnuta tranzicijom i željom da trajnije reše egzistenciju, iz Beograda se preseli na selo i na svom imanju u okolini Obrenovca započeli su proizvodnju raznih vrsta ljutih papričica i paradajza, na oko 10 ari. Prva semena za ljute paprike stigla su kao poklon od prijatelja sa egzotičnih destinacija, Meksika, Kine i Indije, kasnije su krenuli sauvozom semena, a sada imaju sopstveno seme koje koriste za zasad.Ono što nas je posebno obradovalo kada je u pitannju gazdinstvo porodice Babić, je organska proizvodnja i ekološka takozvana japanska EM tehologiji.

UZ EM, tj korišćenje efektivnih mikroorganizama kompost se pravi kompost za samo tri meseca. Rezultat je okretanje osnovne mase mikroorganizama regeneraciji i pružanje produktivne snage zemljištu. Više o ovom načinu proizvodnje možete pročitati ovde.

Organska i ekološka proizvodnja ljutih papričica

Na ovaj način „leči“ se zemljište, te takva zemlja, u periodu od tri do pet godina u potpunosti obnavlja svoju maksimalnu prirodnu plodnost bez primene hemijskih đubriva i pesticida. Zemlja se ne ore, biljke se direktno sade u zemlju, samo je potrebno napraviti male jamice. Babići na svom posedu gaje oko deset sorti ljutih papričica kao što je Tajlandski čili, Kajenska paprika, paprika Škorpion, Jalapeno, Habanero i Halapenjo.

Inače, paprika nazvana Karolina riper ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu sa 1,5 miliona jedinica na Skovilovoj skali ljutine. Babići je proizvode, ali preporučuju da se ova papričica koristi u veoma malim količinama, zbog izuzetne ljutine.

Fatalni začini u ajvarima i sosevima

 Oni su otišli korak dalje u proizvodnji čilija, pa kombinuju različite ukuse i prave specijalne soseve, koji se razlikuju po stepenu ljutine, za različite ljubitelje ljute hrane. U eksperimentisanju imaju autentičnog pomoćnika -Pabla Kardenasa, specjalistu za soseve. U našoj Domaccini radnji se odličnoprodaju ljuti sosevi, halapenjo papričice s medom, a Babići kažu da im se najviše traži sušeni dimljeniparadajz u maslinovom ulju i fatalni ajvar.

Ako ste ljubitelji ljutine, dođite da zaljutite omiljenu hranu i isprobate “Fatalne začine” kod Domaccina, Cara Dušana 69, ili ih naručite onlajn na www.domaccini.rs/tezga.

 • Bbq sos 187 ml

  BBQ sos – 187ml

  569 рсд
  Додати у корпу
 • Dimljeni paradajz u maslinovom ulju

  Dimljeni paradajz u maslinovom ulju

  1.179 рсд
  Додати у корпу
 • Dšamp namaz sa ljutom paprikom 175g ploda

  629 рсд
  Додати у корпу
 • Extra ajvar ljuti 370g

  689 рсд
  Додати у корпу
 • Fatalni čili sos 100ml

  Fatalni čili sos 100ml

  580 рсд
  Додати у корпу
 • Grill mix- cayeenne smoked

  559 рсд
  Додати у корпу
 • Habanero sos 187ml-Spajsoje

  546 рсд
  Додати у корпу
 • Mix problem 350g

  679 рсд
  Додати у корпу
 • Najmanji problem 65g

  359 рсд
  Додати у корпу
 • Paprika sa medom

  577 рсд
  Додати у корпу
 • Paradajz sos ljuti

  450 рсд
  Додати у корпу
 • Škorpion crveni

  529 рсд
  Додати у корпу
Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Offline ! We will start taking orders in

0Hours 0Minutes 0Seconds