Da li ste znali da su čili papričice drugi najpopularniji začin na svetu, odmah posle soli? Ma koliko da nam ljutina para grlo, znojimo se, pa I suze krenu, uživamo u ljutom začinu u svim mogućim kombinacijama i jelima. NI najljuće paprike nisu dovoljno ljute za ljubitelje ljutine. U našu radnju neke mušterije dolaze preko pola grada samo da bi pazarili neverovatne (i neverovatno ljute) papričice i soseve. Čili sosevi, dimljena paprika, sušeni i dimljeni paradajz, ljutisosovi, svi ovi ljuti proizvodi kod Domaccina potiču sa gazdinstva porodice Babić iz sela Vukićevića kod Obrenovca, koji su pre nekoliko godina osnovali poljoprivredno gazdinstvo na kojem gaje “Fatalne začine”.

Ljutinom protiv tranzicije

Braća Babić su pre nekoliko godina, pritisnuta tranzicijom i željom da trajnije reše egzistenciju, iz Beograda se preseli na selo i na svom imanju u okolini Obrenovca započeli su proizvodnju raznih vrsta ljutih papričica i paradajza, na oko 10 ari. Prva semena za ljute paprike stigla su kao poklon od prijatelja sa egzotičnih destinacija, Meksika, Kine i Indije, kasnije su krenuli sauvozom semena, a sada imaju sopstveno seme koje koriste za zasad.Ono što nas je posebno obradovalo kada je u pitannju gazdinstvo porodice Babić, je organska proizvodnja i ekološka takozvana japanska EM tehologiji.

UZ EM, tj korišćenje efektivnih mikroorganizama kompost se pravi kompost za samo tri meseca. Rezultat je okretanje osnovne mase mikroorganizama regeneraciji i pružanje produktivne snage zemljištu. Više o ovom načinu proizvodnje možete pročitati ovde.

Organska i ekološka proizvodnja ljutih papričica

Na ovaj način „leči“ se zemljište, te takva zemlja, u periodu od tri do pet godina u potpunosti obnavlja svoju maksimalnu prirodnu plodnost bez primene hemijskih đubriva i pesticida. Zemlja se ne ore, biljke se direktno sade u zemlju, samo je potrebno napraviti male jamice. Babići na svom posedu gaje oko deset sorti ljutih papričica kao što je Tajlandski čili, Kajenska paprika, paprika Škorpion, Jalapeno, Habanero i Halapenjo.

Inače, paprika nazvana Karolina riper ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu sa 1,5 miliona jedinica na Skovilovoj skali ljutine. Babići je proizvode, ali preporučuju da se ova papričica koristi u veoma malim količinama, zbog izuzetne ljutine.

Fatalni začini u ajvarima i sosevima

 Oni su otišli korak dalje u proizvodnji čilija, pa kombinuju različite ukuse i prave specijalne soseve, koji se razlikuju po stepenu ljutine, za različite ljubitelje ljute hrane. U eksperimentisanju imaju autentičnog pomoćnika -Pabla Kardenasa, specjalistu za soseve. U našoj Domaccini radnji se odličnoprodaju ljuti sosevi, halapenjo papričice s medom, a Babići kažu da im se najviše traži sušeni dimljeniparadajz u maslinovom ulju i fatalni ajvar.

Ako ste ljubitelji ljutine, dođite da zaljutite omiljenu hranu i isprobate “Fatalne začine” kod Domaccina, Cara Dušana 69, ili ih naručite onlajn na www.domaccini.rs/tezga.

  • Bbq sos 187 ml

    BBQ sos – 187ml

    569 rsd
    Dodati u korpu
  • Dimljeni paradajz u maslinovom ulju

    Dimljeni paradajz u maslinovom ulju

    849 rsd
    Dodati u korpu
  • Dšamp namaz sa ljutom paprikom 175g ploda

    629 rsd
    Dodati u korpu
  • Extra ajvar ljuti 370g

    539 rsd
    Dodati u korpu
  • Fatalni čili sos 100ml

    Fatalni čili sos 100ml

    580 rsd
    Dodati u korpu
  • Grill mix- cayeenne smoked

    489 rsd
    Dodati u korpu
  • Habanero sos 187ml-Spajsoje

    546 rsd
    Dodati u korpu
  • LJute papričice prškane 340g

    329 rsd
    Dodati u korpu
  • Mix problem 350g

    679 rsd
    Dodati u korpu
  • Najmanji problem 65g

    339 rsd
    Dodati u korpu
  • Paprika sa medom

    577 rsd
    Dodati u korpu
  • Paradajz sos ljuti

    450 rsd
    Dodati u korpu
Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds