Da li ste znali da su čili papričice drugi najpopularniji začin na svetu, odmah posle soli? Ma koliko da nam ljutina para grlo, znojimo se, pa I suze krenu, uživamo u ljutom začinu u svim mogućim kombinacijama i jelima. NI najljuće paprike nisu dovoljno ljute za ljubitelje ljutine. U našu radnju neke mušterije dolaze preko pola grada samo da bi pazarili neverovatne (i neverovatno ljute) papričice i soseve. Čili sosevi, dimljena paprika, sušeni i dimljeni paradajz, ljutisosovi, svi ovi ljuti proizvodi kod Domaccina potiču sa gazdinstva porodice Babić iz sela Vukićevića kod Obrenovca, koji su pre nekoliko godina osnovali poljoprivredno gazdinstvo na kojem gaje “Fatalne začine”.
Ljutinom protiv tranzicije
Braća Babić su pre nekoliko godina, pritisnuta tranzicijom i željom da trajnije reše egzistenciju, iz Beograda se preseli na selo i na svom imanju u okolini Obrenovca započeli su proizvodnju raznih vrsta ljutih papričica i paradajza, na oko 10 ari. Prva semena za ljute paprike stigla su kao poklon od prijatelja sa egzotičnih destinacija, Meksika, Kine i Indije, kasnije su krenuli sauvozom semena, a sada imaju sopstveno seme koje koriste za zasad.Ono što nas je posebno obradovalo kada je u pitannju gazdinstvo porodice Babić, je organska proizvodnja i ekološka takozvana japanska EM tehologiji.
UZ EM, tj korišćenje efektivnih mikroorganizama kompost se pravi kompost za samo tri meseca. Rezultat je okretanje osnovne mase mikroorganizama regeneraciji i pružanje produktivne snage zemljištu. Više o ovom načinu proizvodnje možete pročitati ovde.
Organska i ekološka proizvodnja ljutih papričica
Na ovaj način „leči“ se zemljište, te takva zemlja, u periodu od tri do pet godina u potpunosti obnavlja svoju maksimalnu prirodnu plodnost bez primene hemijskih đubriva i pesticida. Zemlja se ne ore, biljke se direktno sade u zemlju, samo je potrebno napraviti male jamice. Babići na svom posedu gaje oko deset sorti ljutih papričica kao što je Tajlandski čili, Kajenska paprika, paprika Škorpion, Jalapeno, Habanero i Halapenjo.
Inače, paprika nazvana Karolina riper ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu sa 1,5 miliona jedinica na Skovilovoj skali ljutine. Babići je proizvode, ali preporučuju da se ova papričica koristi u veoma malim količinama, zbog izuzetne ljutine.
Fatalni začini u ajvarima i sosevima
Ako ste ljubitelji ljutine, dođite da zaljutite omiljenu hranu i isprobate “Fatalne začine” kod Domaccina, Cara Dušana 69, ili ih naručite onlajn na www.domaccini.rs/tezga.
BBQ sos – 187ml
569 rsdDodati u korpuDimljeni paradajz u maslinovom ulju
849 rsdDodati u korpuDšamp namaz sa ljutom paprikom 175g ploda
629 rsdDodati u korpuExtra ajvar ljuti 370g
539 rsdDodati u korpuFatalni čili sos 100ml
580 rsdDodati u korpuGrill mix- cayeenne smoked
489 rsdDodati u korpuHabanero sos 187ml-Spajsoje
546 rsdDodati u korpuLJute papričice prškane 340g
329 rsdDodati u korpuMix problem 350g
679 rsdDodati u korpuNajmanji problem 65g
339 rsdDodati u korpuPaprika sa medom
577 rsdDodati u korpuParadajz sos ljuti
450 rsdDodati u korpu