Smernice za pravilno održavanje dasaka za sečenje 

U nekom od prethodnih tekstova pisala sam o daskama za sečenje i dilemama, koju i kakvu dasku izabrati. Bez obzira za koju dasku se opredelite, ono što je važno je da je pravilno održavate.

Vrlo je važno da uvek ispoštujete proceduru kada je higijena daske u pitanju. To su sledeći koraci:

 • Spiranje zaostale hrane sa daske 
 • Pranje daske posle korišćenja deterdžentom i toplom vodom 
 • Dezinfekcija daske – ako koristite plastičnu dasku preporučuju se hlorni preparati, dok za drvo se ipak koriste dezificijensi na bazi kvaternarnih amonijumovih jedinjenja. Ta uputstva imate na poleđini svakog dezificijensa. Topla i jednostavna preporuka je 3% vodonik peroksid koji imate da kupite u svakoj apoteci.

Napomena: kada na dasci sečete sveže meso ili ribu, obavezno dobro operite sunđer ili četku kojom čistite dasku, da ne napravite unakrsnu kontaminaciju, da prljavim sunđerom ne zagadite čistu dasku. Najsigurnije je svakako da koristite različite daske za meso i za druga seckanja. 

Ovo sve zvuči komplikovano, znam da većina ljudi u svojim domovima ovo ne radi, jer kad bi se išta stiglo, ako bi se svaki alat u kuhinji dezinfikovao. Moguće je da nema potrebe svaki put ovako raditi ako je u pitanju kućna upotreba dasaka. Ali, svi koji prave hranu za veći broj ljudi, kiosci brze hrane, prodavnice, moraju ove mere primenjivati.  

Posle pranja najvažnije je da se daska dobro, dobro osuši. Dobro je dasku staviti negde gde ima malo i cirkulacije vazduha, kako bi se dobro osušila. Bakterije koje mogu da izazovu trovanje hranom ne podnose nisku vlažnost, svima im je potrebna vlažna sredina za rast i razvoj. Zato se sušenje smatra najboljim antimikrobnim efektom za daske.  

Uputstva iskusnih mesara 

Ako pitate nekog starog mesara, kako je on održavao svoj drveni panj za sečenje mesa, reći će vam da je panj na kraju dana obilato solio, kako bi sprečio da se pojavi neprijatan miris panja. Ono što mesar ne zna, ali je pravilno primenjivao, je da so pored konzervišućeg efekta izvlači i vlagu iz panja, da se time sprečava rast mikroorganizama koji su uzročnici kvarenja, tj neprijatnog mirisa.  

Ja u kući uglavnom imam drvene daske za sečenje mesa i povremeno im priuštim jedan “spa tretman” koristeći jednostavne kuhinjske sastojke: limun i so. 

Potrebni sastojci 

 • Pola limuna 
 • Krupna so 
 • Špatula ili neki alat za struganje (to može biti i molerska špatula koja se koristi samo za ovu namenu) 
 • Topla voda 
 • Sunđer 

Instrukcije:

 • NANETI SO: posuti so po celoj površini daske 
 • NAMAZATI LIMUN: Natrljati polovinom limuna dasku, u toku trljanja polako pritiskati limun, tako da se usput i cedi sok
 • NATOPITI:Ostaviti da daska upije sastojke: Posle desetak minuta, špatulom sastrugati dasku. Primetićete kako se prljavština zajedno sa solju i limunom spada sa daske.
 • ISPRATI: Nakon ovoga isprati dasku toplom vodom i čistim sunđerom.
 • OSUŠITI: Ostaviti dasku da se osuši na prozračnom mestu 

 

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds