Kako da prepoznate pravi kačkavalj

Kad kažemo pravi kačkavalj, mislimo na sir napravljen od mleka. Jer, na našem tržištu se na žalost mogu naći razni proizvodi koji se nazivaju kačkavaljem, a nemaju nikakve veze s ovim divnom namirnicom koja se pravi od ovčijeg ili kravljeg mleka.

Nećemo vas zamarati pravilnikom, pravilnim imenima, koristićemo opšte prihvaćeno, naradsko ime kačkavalj. Kvalitetan kačkavalj ima najmanje 45% mlečne masti, suve materije više od 56% ali i ispod 44% vlage. Najčešće se pravi od kravljeg, mešanog kravljeg i ovčijeg mleka a ređe samo od ovčijeg. Kačkavalj može da se pravi i od kozjeg mleka, čistog ili pomešanog s kravljim.

Da bismo dobili kilogram kačkavalja potrebno je pet litara mleka i puno strpljenja i veštine. To je ono što pravi i kvalitetan kačkavalj razlikuje od bledih kopija. Na žalost, prehrambena industrija često zna da nam podvali, pa u kačkavalj dodaje materije koje nikako ne bi smele tu da se nađu, najčešće palmino ulje. Što je najgore, često nećete po ceni shvatiti da ste nasamareni i da jedete nešto što nema nikakve veze s kačkavaljom.

Kako da testirate da li je kačkavalj pravi?

Boja

Kačkavalj u koji su dodate nedozvoljene supstance ima intenzivniju žutu boju, koja najčešće potiče od palminog ulja.

Čvrstina

Kada dodirnete lažni kačkavalj, dosta je mekši i ugiba se pod prstima u odnosu na pravi sir

Zadržavanje na nožu

Kada sečete kačkavalj sobne temperature rashlađenim nožem, ako masnoća ostaje na nožu, taj kačkavalj je problematičan i sigurno ima dodatke koje ne bi smeo da ima. Mlečna mast se ne topi na sobnoj temperaturi, za razliku od biljne.

Topljenje

A ako želite pouzdano da znate da li jedete pravi kačkavalj ili nezdravu zamenu, napravite – topli sendvič!

Kada se kačkavalj ugreje u rerni, ako je pravi, rastopiće se po površini i postati rastegljiv a ako je falsifikat, istopiće se od njega neće ostati gotovo ništa.

Šta je rešenje?

U današnje vreme svi kao kupci moramo da se naoružamo debelim znanjem o hrani koju jedemo i idemo u kupovinu s lupom kako bismo pažljivo čitali deklaracije (čak i ono što piše sitnim slovima). To proces kupovine neretko pretvara u stres i nelagodu, umesto uživanja u nabavci omiljenih namirnica.

Ispitivanje da li je na primer, kačkavalj pravi je samo jedna od mera koju treba da preduzmemo pre nego što obavimo našu nedeljnu kupovinu. Na žalost, podvaljuje nam se i s kajmakom (link na tekst o kajmaku), ali uz pomoć raznih neistinitih tvrdnji na deklaracijama proizvoda (link na tekst o zabludama).

 Jedna od opcija je da neke od proizvoda koje volite, napravite sami kod kuće. Kvalitetan kačkavalj možete napraviti i sami kod kuće, ali potrebno vam je znanje, vreme i kvalitetno mleko.

A možete da nađete proizvođače kojima verujete i u čije postupke i kvalitet proizvoda ste se već više puta uverili.  Znate da sve proizvode na Domaccini policama bira naša Marija Slović, koja je IFS, međunarodno sertifikovani ocenjivač hrane, što znači da se na našim policama nalaze samo pravi, domaćinski proizvodi bez aditiva i dodataka kojima tu nije mesto. U našem Mlečnom ćošetu naći ćete naš izbor kačkavalja koji su provereno dobri i kvalitetni.

Ako imate dodatna pitanja u vezi kačkavalja, javite nam se na tezga@domaccini.rs

 • Резервисано место

  KORE ZA GIBANICU SA HELJDINIM BRASNOM 500g

  229 рсд
  Додати у корпу
 • Резервисано место

  KORE ZA GIBANICU – SELJACKE 500g

  209 рсд
  Додати у корпу
 • Резервисано место

  KORE ZA GIBANICU SA SPELTOM 500g

  229 рсд
  Додати у корпу
 • Резервисано место

  RATLUK OD VISNJE 250g

  159 рсд
  Додати у корпу
Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Offline ! We will start taking orders in

0Hours 0Minutes 0Seconds