Znate da mi uvek pričamo kako je domaće najbolje, jer znate tačno šta stavljate u hranu koju pravite. Zato smo rešili da s vama podelimo recept za domaće kobasice, koje možete sami da napravite kod kuće.

Možete u nekoj mesari koju volite i poštujete da nabavite svinjsko meso, goveđe meso i čvrsto masno tkivo ili slaninu bez kožice. Naša preporuka je Mesara Morava. Sve tri vrste mesa je potrebno samleti.

Mi u mesnoj industriji kod mlevenja koristimo izraz šajbna, a mislimo na rešetku kroz koju se melje meso, šajbna može biti promera 8mm, može 10mm, a može i ona koju imate. Što je sitniji promer, to će granulacija biti sitnija, što je krupnija, komadi mesa će ostajati veći.

U tako izmleveno meso dodajte začine i so. Sada je važno izmešati sve sastojke, izjednačiti celu masu i to se radi rukama, kao kad mesite testo za hleb, samo je ovo mesno testo. Neki majstori će predložiti da tako smesa odstoji na hladnom do sutradan kako bi došlo do procesa koji se zovu zrenje mesa, odležavanje mesa. Dok drugi majstori predlažu odmah punjenje u creva, a onda odležavanje u crevima do sutradan ukoliko planirate da dimite kobasicu.
Možete da isprobate obe varijante.

Kada smesu izjednačite punite je u creva svinjska ili ovčija. Creva možete da poručite i brzom poštom, naći ćete na internetu jednog prodavca iz Sremske Mitrovice, a drugog iz Subotice. Možda i u vašem komšiluku ili blizini možete pronaći creva.

Ova creva su upakovana u vakuum kese, i stižu brzom poštom. Ono što je važno je da morate da ih dehidrirate, ostavite ih u mlakoj vodi pola sada i onda navlačite na lulu za punjenje kobasice. Tanje kobasice se pune u creva promera 20/22, 22/24, deblje kobasice se pune u 28/30, 30/32, a kobasice kao što je kulen ili budimska se pune u creva 50/55, ali te kobasice imaju i drugu tehnologiju izrade.

Punjenje možete da odradite ako imate mašinu za mlevenje mesa, samo umesto rešetke stavite prohromsku lulu. Idealno je ako imate baš punilicu za kobasice, postoje i kućne varijante, buvljak varijante, “kupujem prodajem” varijante…A ako nemate ništa od ovoga, možete i da probate neku improvizaciju sa flašom kojoj ćete odseći dno, a na grlić flaše da postavite neku cev na koju ćete moći crevo da navučete, a onda smesu napunite u flašu i pritisak pravite pesnicom ili nekim tučkom koji će gurati masu kroz flašu. Možda možete iskoristiti i neki špric za tortu, kreativnost je na vašoj strani.

Kada napunite crevo, onda krenete od početka, uzmete u ruku dužinu koju želite, pritegnete oba kraja i vrtite kao vijaču, tako redom dok god ima napunjenog creva. Crevo na početku i na kraju vežite u čvor.Zbog nesavršenosti punjenja može se dogoditi da zaostane vazduha u crevima, ništa to nije strašno, dovoljno je samo da probušite iglom crevo na tim mestima.

Receptura za 10kg sveže kobasice

  • 6 kg svinjskog mesa od plećke mleveno
  • 2 kg junetine od vrata mlevene
  • 1 do 2 kg slanine bez kožice mlevene
  • 200 do 210 gr soli (do 20g soli po 1kg mesa)
  • 100 gr slatke crvene paprike
  • 50 gr ljute paprike ako volite da malo ljutnu, a ako ne onda svih 150 gr slatke paprike i
  • 100 gr belog luka
  • 50g belog mlevenog bibera

Pročitajte zašto je veoma važno da pravilno odaberete začine za domaću kobasicu, jer od njih će zavisiti da li će vaš proizvod biti fenomenalan ili skoro pa nejestiv.

Možete ih ovako odmah jesti ispržene ili ispečene u rerni, a svakako ih možete zamrznuti. A ako imate pušnicu, možete ih okačiti 2-3 dana na po jedan dim od bukovog drveta.

Isprobajte i obavezno nam javite kako su ispale!

Naravno, ako nemate strpljenja, volje ili hrabrosti da sami napravite domaće kobasice, uvek možete da pazarite nešto fenomenalno, a domaće kod Domaccina. Nekada je najbolje prepustiti majstorima da rade ono u čemu su najbolji!

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Offline ! We will start taking orders in

0Hours 0Minutes 0Seconds