Kada uđete u našu radnju na Dorćolu, verujte nećete znati gde ćete pre od mirisa i preukusnih domaćih divota. A svi ti proizvodi imaju jedno zajedničko – sve smo ih ili sami proizveli, ili vrlo pažljivo, sa dugogodišnjim iskustvom ocenjivača hrane izabrali.

Možda se pitate kako biramo saradnike, male proizvođače iz Srbije i njihove proizvode?

Ispričaćemo vam 🙂

Ja znam šta sadrži hrana odličnog kvaliteta

Kao tehnologu hrane, moj posao je da znam šta prava, kvalitetna hrana mora da sadrži, a čega nikako ne sme da bude. Tu pre svega mislim na razne aditive i dodatke koje je industrija primorana da dodaje zbog rokova trajanja, dugog lanca distribucije, profita. A nama je nametnula iskrivljene standarde kako hrana treba da izgleda i kakvog ukusa treba da bude. Kroz porodični posao, malu mlekaru, moja porodica i ja već godinama pravimo domaći sir i kajmak. I iako to nije nimalo lako (više su mi pomogli saveti baka sa Ovčara nego sva moja fakultetska teorija), moguće je da hrana bude domaća, neindustrijska i bez aditiva.

Kako pronalazimo naše saradnike

Ljude slične nama ne nalazimo tako lako, ali ih ima, širom Srbije. Iskoristila sam sve svoje kontakte iz posla i struke da pronađem takve bisere. Pažljivo grade svoje, uglavnom porodične poslove, čuvajući obraz i isporučujući poštene i kvalitetne proizvode koji nemaju ambiciju nikada da dospeju na trake masovne proizvodnje.

Takvi su domaćini rasejani širom Srbije, sa ljubavlju i velikom posvećenošću prave sjajnu domaću hranu, bez aditiva i dodataka. U neravnopravnoj su borbi sa industrijom hrane, koja nas obasipa lošim proizvodima po visokim cenama. Za svakog dobavljača znamo kako radi i kakav kvalitet nudi, a iza tog rada stoje lepe i često neobične životne priče.

A to smo u Domaccinima upravo želeli.

Da imamo ćoše gde današnji čovek, umoran od svakodnevnih obaveza i briga oko svega, može da dođe i s punim poverenjem pazari odličnu hranu, koja je prošla kroz naše provere, za čiji kvalitet garantujemo.  Da okupimo sve Domaccine pod jednu kapu.

But co Sremska kobasica

“But&Co” sve sami prave

Proputovali smo ovu našu lepu Srbiju u potrazi za takvim Domaccinima, u koje i mi, a i vi sa nama imamo poverenja. Jedni od onih koji su nas oduševili su domaćini iz manufakture „But&Co“. Mala sremačka porodična firma iz Laćarka. Prošle jeseni, mi Šumadinci, zaputimo se put Srema, sve do Laćarka, da se svojim očima uverimo da takvi ljudi postoje. Dva sina i otac, prave fenomenalne mesne proizvode, a pre toga na svom imanju proizvode hranu za životinje koje gaje na svojim farmama, a proizvode izrađuju u svojoj registrovanoj, finoj, velikim sredstvima izgrađenoj proizvodnji. Njihova misija je da proizvode proizvode bez ičega sem mesa, začina i kuhinjske soli, isključivo prirodnim sušenjem. Nema zamena za meso, nema dodataka, nitrita, šećera, starter kultura. To su oni rariteti koji teško opstaju, koje treba gajiti i negovati i pomoći u promovisanju i razvoju kroz plasman njihovih rukotvorina. Ovakvih proizvođača ima toliko u Srbiji da na prste jedne ruke mogu da se pobroje.

Greeny sok isključivo i samo od voća

Pronađemo u Aranđelovcu čoveka, povratnika iz inostranstva, koji gaji jabuke. Njihove jabuke se beru rukom, u rukavicama, s njima se rukuje pažljivo, kao sa malim detetom ili nekim dragocenim tovarom, da se ne oštete. Od jabuka koje ne proda cedi fenomenalan sok koji se sastoji samo od jabuka puštenih kroz presu i ničeg više. Pročitajte priču o ovom sjajnom čoveku i zašto je to najlepši sok koji smo ikada probali.

Kobasice samo od – mesa

Ili naš čovek koji je u Nemačkoj i Austriji naučio od čega treba da se sastoje kvalitetne kobasice. Kako tu nema prevare i kako je ova namirnica vrhunski delikates, a ne neki skup mesa loših kategorija. Sa sobom je doneo austrijsku tehnologiju, naučenu radeći u austrijskoj industriji mesa. Zahvaljujući njemu na tržištu Srbije po prvi put su se pojavile wurst, bratwurst, weis wurst… i druge vrste delikatesnih, preukusnih, sočnih, na zagrižaj pucajućih kobasica. Njegove sada već čuvene kobasice od mesa su proizvod kojem se svi vraćaju i pitaju „kada stiže sledeća tura“?

Jer, kupce ne možete da prevarite. A ovaj čovek zna kako se prave kobasice od čistog mesa.

Bivša direktorka koja pravi slatko

Kako smo i sami uplovili u preduzetništvo sledeći sopstveni instikt i želje, iskreno se divimo ljudima koji su imali volje da ostave već izgrađene pozicije u poslu i započnu nešto sasvim drugačije. Jedna od njih je Ivana Panović, nekada direktorka filijale jedne banke u Požegi, a danas osnivač brenda „Slatka jesen“, koja nam nudi fenomenalna slatka i džemove, od domaćeg voća branog rukom i samo kada mu je sezona. Upoznajući takve ljude, i sarađujući sa njima, mi ne samo da obogaćujemo svoj posao i širimo svoju domaccinsku viziju, ujedno upoznajemo fenomenalne, vredne ljude kojih Srbija očigledno ima, samo nisu toliko vidljivi.

Svi smo na istoj strani a vezuje nas – poverenje

U našem porodičnom poslu, kao i u životu, sve se nekako skockalo lepo i logično. Posle godina truda koje su uložili moji roditelji u Čačanskoj mesari „2M“, moja porodica i ja smo se usudili da budemo proizvođači i da  razvijajući Domaccine ljudima nudimo samo one proizvode u koje verujemo. Jer, na kraju nema te metode koja može uvek da bude tačna, nema tog načina za proveru koji može da zameni domaccinsku poslovnu etiku i poverenje koje se izgradi između dobavljača i onih koji proizvode nude.

Jer, na istoj smo strani i mi i oni i vi. Svi želimo na našim trpezama kvalitetnu, domaću hranu kakvu zaslužujemo i kakvu Srbija, srećom, još uvek ima.

Zato, svratite kod Domaccina, isprobajte sve ove divote i uživajte u domaćoj hrani. Posetite našu TEZGU i proberite provereno dobru domaću hranu, uživanje za dušu i nepca.

 

 

 

 

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds