Ko su Domaccini?
Domaccini su porodična fima koja se bavi proizvodnjom i prodajom domaće, rukom rađene hrane. Mi smo prva koncept radnja u Srbiji koja je ponudila domaće proizvode malih proizvođača koji su prošli proveru iskusnog tehnologa hrane. Radnja Domaccini nastala je iz želje da sir i kajmak koji sami proizvodimo u našoj porodičnoj mlekari, ponudimo na tržištu, uz druge proizvode ljudi koji razmišljaju slično kao i mi i prave domaće proizvode pošteno, bez aditiva, dodataka, laži na deklaraciji i ostalih “prečica” do profita.
Želeći kvalitetnijie mlečne proizvode pre svega za svoju decu, 2008. godine osnovali smo malu mlekaru na padinama Ovčara, na zemlji mog oca. Prvobitni kapacitet te mlekare je bio 60 litara, dok je danas od 500-700 l uz mnoštvo novih proizvoda koje imamo u ponudi. Ta proizvodnja je potpuno E – free. Nema boja, konzervanasa, antioksidanasa, emulgatora, stabilizatora, pojačivača ukusa.
Kada smo shvatili da proizvodimo dovoljno da nahranimo ne samo svoju decu, već i mnogo drugih, javila se ideja da svoju malu proizvodnju pretvorimo u brend pod kojim ćemo okupiti i druge male proizvođače. One koji razmišljaju slično kao mi i proizvode domaću, rukom pravljenu hranu, bez aditiva, i dodataka.
Mi smo Domaccini, dobro došli!
Predistorija – Tri decenije porodičnog posla
Početkom 90-tih godina prošlog veka Titovi proleteri, trgovkinja i zanatlija, shvatili su da život kakav su živeli, više ne postoji i da je ulazak u preduzetništvo “nužno zlo”.
Seosko poreklo, tradicija u proizvodnji hrane, uzgoju žitarica i životinja, obradi zemlje, vodila ih je ka ideji da započnu proizvodnju hrane u gradu. Mesara 2 M počela je s radom 3.januara 1991. godine.Veliki rad, predanost, borbenost nosili su kroz godine sa nadom da odgaje svoje ptiće, da ih odškoluju i puste u novi svet u kome će oni da budu kreatori svoje stvarnosti.Nije bilo znanja i prilika za pravljenje kula i gradova, zadovoljstvo je bilo čuvati tradiciju, porodične vrednosti, ulagati u znanje i umeće dece, pa da oni jednog dana lakše, sa više znanja, a manje „leđa“, ostvare svoje snove.
Decenije su prošle, inflacija, tranzicija, globalizacija potresaju mali porodični posao, pa u tom znoju i neznanju, Titov proleter, sada već decenijski preduzetnik, reče svojoj ženi, ajde da mi pritajimo našeg zmaja, dok protutnje trgovinski lanci, rabati, akcije i ponovo se počnu ceniti porodične vrednosti i tradicija.
Ptići su stasali, završili škole, napravili svoja gnezda, izrodili i oni svoje ptiće i došlo vreme da se rašire krila i poleti u osvajanje novih izazova. Taj izazov se zove
Domaccini
Mudar čovek, sa početka priče, ponosan, zadovoljan, uspešan, reče širite krila, letite visoko, ali ne previsoko, ostavite prostora da i vaši ptići polete, da dodirnu komadić neba više od vas, i u tom nadletanju osetićete ovo što ja osećam danas. Srećno deco!
Tako je nastao DOMACCINI.
Deca vrednih ljudi, uz podršku stručnih i pametnih saradnika, dizajnera, marketing stratega i tima ljudi koji su stvaraoci savremenog tržišta, osmislili smo moderan koncept porodičnog preduzetništva.
Ko stoji iza Domaccina?
Ja sam Marija Slović, osnivač i vlasnica zanatske mlekare na Ovčaru i osnivač brenda Domaccini. Uz to sam i diplomirani prehrambeni tehnolog i vodeći IFS ocenjivač hrane. Privatno sam mama četvoro dece i supruga jednog Ivana. Mada kod naše vrste, preduzetničko mameće, privatno i poslovno se ne može odvojiti, jednostavno život je.
Želim nešto važno da kažem o četvorogodišnjaku koji se zove Domaccini. Domaccini nije samo još jedna srpska firma koja pokušava da posluje uspešno u oblasti hrane. Domaccini su plod truda i strasti prema hrani koju moja porodica i ja imamo već decenijama.
Oduvek sam znala da će moj posao biti u vezi sa onim što su moji roditelji nekoliko decenija radili u mom rodnom Čačku, gde su 1991. godine osnovali mesaru “2M”. Tako da je meni proizvodnja i kontrola hrane izgleda suđena.
Želeći kvalitetnije mlečne proizvode pre svega za svoju decu, 2008. godine osnovali smo porodičnu mlekaru na padinama Ovčara, na zemlji mog oca. Kapacitet mlekare i količina proizvodnje su se menjali s godinama, ali jedno ostaje konstantno – nema boja, konzervanasa, antioksidanasa, emulgatora, stabilizatora, pojačivača ukusa u našem siru i kajmaku.
Kada smo shvatili da proizvodimo dovoljno da nahranimo ne samo svoju decu, već i mnogo drugih, javila se ideja da svoju malu proizvodnju pretvorimo u brend i ne samo da prodajemo sopstveni sir i kajmak, već da pod tim prendom okupimo i druge male proizvođače. One koji razmišljaju slično kao mi i proizvode domaću, rukom pravljenu hranu, bez aditiva, i dodataka.
Tako su nastali Domaccini, naše “čedo” u koje ulažem mnogo svog znanja, ljubavi i ambicije. Jer, znam ovu našu Srbiju. Znam koliko lepote, koliko plodne zemlje, vrednih ljudi i divnih prozvoda ima. I zaista verujem da treba da pomognemo ljudima da njihovi proizvodi dođu do kupaca. Ali, i kupcima da znaju šta kupuju. Da imaju poverenje u mene kao jednog od vodećih ocenjivača hrane u Srbiji i šire (ima nas oko 700 u celom svetu), da će se na Domaccini policama uvek naći samo ono što je sigurno, kvalitetno, bez dodataka i “prečica”.
Obožavam svoj posao i ponosna sam na sve što smo postigli. Verujem u dobre i poštene ljude i dobru, domaću hranu koji zaslužujemo i trudim se da za vas svakog dana biram baš to. Pozivam vas da mi pošaljete svoja pitanja na teme u vezi sa domaćom hranom i bezbednošću hrane, uvek ću rado odgovoriti!