Domaccini proizvođači između tradicionale i industrije

Oni su jedni od dobavljača prema kojima osećam da sam napravila nepravdu. Nikada nijednu reč nisam napisala, a da samo znate koliko oni to zaslužuju.
Nekako su mi od početka bili u zoni između tradicionale i industrije, pa ne znam gde bih ih svrstala, ali njihovi proizvodi govore više od hiljadu reči.

Moje poznanstvo sa Kosmajskom radionicom počelo je još dok sam radila u Imesu. Uvek je bilo onih koji su znali da se diče i ponose svojim proizvodnjama. Pa nam je tako u goste došao gospodin koji je govorio tako velelepno o proizvodnji na Kosmaju. Takva proizvodnja ne postoji u Srbiji, takva infrastruktura, takva finoća i uređenost, nestvarno. Nama tehnolozima, koji smo radili u predratnoj industriji mesa, prilično je teško bilo poverovati u sve te hvalospeve, pa smo ih odbacili kao jednu od mnogih nerealnih priča.

Nešto malo više od decenije kasnije, našla sam se u Kosmajskoj radionici kao posetilac. Najčešće se dogodi da proizvodnja, posebno hrane, posle izvesnog vremena bude zrela za rekonstrukciju, dosta su tu teški uslovi okolne sredine, visoka vlaga, masnoća, kiseline i svi materijali se više habaju nego u nekim suvim industrijama. Ali to nije slučaj sa ovom proizvodnjom. Shvatim ja da je to ona sa početka priče, hvaljena proizvodnja na Kosmaju. I posebno sam se iznenadila kad sam shvatila da je to proizvodnja o kojoj i danas, deceniju kasnije, može čovek da priča iste takve lepe priče, jer to jeste tako.

Snaga kosmajske radionice

 

Kosmajsku radionicu vodi jedna divna Mina. To je posebno važno jer u mesnoj industriji nema žena, posebno ih nema na rukovodećim položajima. Ne znam da li možete da pretpostavite kako je to jednoj ženi da vodi proizvodnju u branši muškaraca, da ima mere i sluha i „stomaka“ da stane rame uz rame sa ostatkom mesarskog sveta u Srbiji.

Ono što Mini čuva leđa i što je kosmajska prava snaga je to što u svom timu ima nekoga koga bi svaka proizvodnja trebala da ima, tehnologa stare škole tehnologije. Za mene, (smatram se još mladim tehnologom koji se još dokazuje u znanju i umeću), Minin tehnolog je neko ko može samo da mi bude uzor. Ako bi me neko pitao šta bih volela da budem kad porastem. Volela bih da budem Spomenka.

Spomenka je tehnolog koji je više od jedne karijere posvetila mesnoj industriji. To je ona vrsta tehnologa koji znaju za etiku, za minimalno potrebnu dozu, tehnološki opravdanu koja donosi više koristi nego štete. To je ona vrsta tehnologa kod koje je sve od radnih uniformi do štapova za kačenje kobasica utegnuto i čisto da se sija nadaleko. To je ona vrsta tehnologa koji zna da vodi proces bez upotrebe hemije, aditiva, pojačivača, već samo ono što čuva zdravlje i bezbednost proizvoda.

 

Zašto smo ih odabrali?

 

Dugo sam razmišljala o njima kao Domaccini dobavljačima, jedan od razloga zašto sam se premišljala je taj što značajan deo sirovine uvoze iz razvijenih zemalja. Ali, koliko mi bilo teško da priznam, u Srbiji je teško naći pouzdanog dobavljača sirovine, finih komada mesa, pravilnih komada koji će u toku zrenja pravilno i fino da se suše. Naš stočarski fond je devastiran i to nije ništa novo.

Ali nisam u potpunosti sigurna koliko mi to sve razumemo dok ne uđemo u Minine cipele. Od loše sirovine se ne može napraviti dobar proizvod na valjan način. O drugačijem načinu nećemo da pričamo.
I znate šta sam još pomislila dok sam obilazila proizvodnju, u toj proizvodnji kao IFS ocenjivač za bezbednost hrane ne bih mogla ništa da nađem da treba da se unapredi. To me je potpuno očaralo.

Kada pogledate paletu proizvoda Kosmajske radionice, to je vrh industrije mesa u ovoj zemlji. To su proizvodi kojih se jedna francuska ili italijanska proizvodnja ne bi postidela. To nisu naši tradicionalni proizvod, to su pravi i na našem tržištu jedinstveni delikatesi, to je prava finoća ukusa, bez nepotrebne kiselosti, pravi zagrižaj, oblaci arome u ustima, čista poezija.

Moram reći da Domaccini ketering ne bi bio potpun bez buđole ili kosmajske kobasice, ne bih ni suvu pečenicu izostavila iz ove prve postave.

Volela bih da svratite i kod nas probate ono što Kosmajska radionica za sve nas pravi. Dođite u Cara Dušana 69 i sve možete da probate pre nego se odlučite da kupite.

 • Pančeta Delikos-200gr
  Pančeta Delikos-200gr
  762 рсд
 • Seoski kulen Delikos- 200gr
  Seoski kulen Delikos- 200gr
  664 рсд
 • Sremska delikos - 250gr vakuum
  Sremska delikos – 250gr vakuum
  730 рсд
 • KULEN DELIKOS - 100gr
  Kulen Delikos – 200gr
  532 рсд
 • Budjola Delikos- 200gr
  Budjola Delikos- 200gr
  902 рсд
Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Offline ! We will start taking orders in

0Hours 0Minutes 0Seconds