Sestra moje bake, koja je dugu starost doživela u Ivanjici je među mnogim dobrim i finim običajima negovala i to da u hodniku kuće stalno ima okačene bokore raznih trava. Imala je baka rešenje za sve probleme. “Skuvaj, sine ovo, al ne sme da vri, samo da popariš i pij dva puta dnevno, ima da bude k’o rukom odnešeno”. Tako je bilo, bar se sećam samo onda kad je tako bilo. Tačno se znalo koje biljke se beru u cvetu, koje leti, kad se suše, koja na suncu, koja mora na promaji. Narodno predanje. S kolena na koleno. Žao mi je kad pomislim da je njeno koleno bilo i poslednje. Nisam sigurna da je iko od njenih potomaka to blago od znanja usvojio, ali kad god pomislim na dobre trave i travarke, mislim na nju.  

Važno je da ne zaboravimo to da je savremena farmacija svoje korene vezala za prirodne lekove, koliko god se danas od toga ograđivali i bilo raznih teorija, ovo nije pitanje šta je starije, zna se šta je starije, nema dileme, ljudi su se prvo lečili prirodom. 

Čini se da se danas čajevi ne koriste u tolikoj meri kao lekovita sredstva, postalo je ispijanje čaja, kao i štošta drugo, stvar pomodarstva, nadmetanja u novinama u ukusu, aromama, mirisu. Usvajamo neke tuđe tradicije, a zaboravljamo svoje. 

100 pitanja o čaju 

Čim počnem da razmišljam o čaju, klik – klak, uključi se onaj moj ocenjivački mozak, čajevi su hrana. Odmah se pitam gde li je uzgajan, čime li je tretiran dok je gajen, dal’ su ga gajili pored neke fabrike ili po nekim vrletima netaktnute prirode. Ko li ih je brao, dal je bio zdrav, čistih ruku i u šta je sakupljao trave. Da li su zbog insekata morali da ga tretiraju hemikalijama pa postoji opasnost da su ostale u tragovima, da li su morali da prskaju tokom uzgoja pa da nisu ispoštovali karencu pesticida….znam mikrobiologija nije problem, čaj je suv, a dok je suv bakterije ne mogu da rastu i razvijaju se.  Hm, a da ga nisu mešali sa nekim od dodataka koji pojeftinjuje proizvod? 

Eeee da mi je tu baka Rada, ničim se od ovoga ne bih bavila, jednostavno bih joj verovala da je uradila baš onako kako treba. Odavno sam shvatila da moj ocenjivački mozak, uprkos svom znanju i činjenicama, pravilima i pravilnicima radi na poverenje. Iskustvo me naučilo da sa koje god strane da se posmatra, sve se vrti oko ljudi, oko znanja, svesti i odgovornosti, svi uspesi i neuspesi, svo dobro i loše. Uvek je sve u ljudima. 

Kvalitet je u ljudima 

Ako u oči gledam osobu u koju imam poverenja, sa kojom delim iste vrednosti, koja mene razume, ne moram da brinem da će kad okrenem leđa, uraditi nešto suprotno etici poštenog proizvođača hrane. 

To mi se desilo kada su na naša vrata pokucali Zlatni čajevi. Široki osmeh, biserni zubi, ali tih glas. Skromno počinje priču:

“Zlatni čajevi su napravljeni od pažljivo biranog lekovitog bilja. Trudimo se da ga minimalno usitnjavmo, da ga ne meljemo već sečemo, da bi zadržalo najveći procenat lekovitih sastojaka. Svi čajevi se ručno pakuju uz nadzor farmaceuta”.

Ona je farmaceut, kontrolor proizvodnje, kontrolor nabavke, prodaja. Sve. 

Krenem ja sa pitanjima onim ocenjivačkim, koje sam vam spomenula. Odgovori stižu rafalno koje sve mere preduzima, kako je sigurna, na koji način analizira. Jednostavno joj verujem sve od reči do reči, jer to baš tako i treba da se radi. Ta pravila nalaže dobra proizvođačka i dobra poljoprivredna praksa. Vidim da sve drži pod kontrolom. Takve proizvođače cenim i želim za svoje saradnike u Domaccini radnji. Zamislite, ona je i pronalazač. Osmislila je i patentirala posebnu kašiku-čajšiku koja dolazi sa svakom kesicom čaja, jer je čaj u rinfuzu, nije pakovan u pojedinačne kesice

Čaj za dvoje za Dan zaljubljenih 

Kao i mi, Ivana neguje tradicionalni pristup –  pa ćete u njenom asortimanu naći žalfiju, kamilicu, matičnjak, beli slez i nanu. Tradicionalne čajeve sa ovog podneblja. I ne samo to, već i detaljna uputstva kako da napravite čajeve, obloge, i koji za koju “bol樂威壯
jku” treba da iskoristite. 
Na sajtu Zlatni čajevi imaju i odeljak namenjen zdravstvenim radnicima, gde se stručno i argumentovano objašnjava lekovitost i mehanizam delovanja svakog pojedinačnog čaja.  

Zlatni čajevi su nam predložili malu akciju za Dan zaljubljenih pod nazivom “Čaj za dvoje 1+1 gratis”. Svi smo se nasmejali, Dan zaljubljenih bakutanera, jer ko još pije čaj od kamilice za Dan zaljubljenih sem onih koji su ceo životni vek proveli ispijajući razne domaće čajeve? A možda se varamo! Nadamo se da se varamo! 

Dođite  kod Domaccina po čaj za dvoje 1+1 gratis! Uživaćete, obećavamo u tom divnom ukusu, a mi vam preporučujemo da isprobate ove s ljubavlju spremljene i pažljivo odabrane Zlatne čajeve.  

 

 

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Offline ! We will start taking orders in

0Hours 0Minutes 0Seconds