OSVEŠĆIVANJE

Juče dok sam dolazila u radnju da popričam sa devojkama i da propišemo mere postupanja u toku trajanja koronavirusa COVID-19, shvatila sam koliko nema pravih smernica koje su orjentisane na maloprodaju, na uslužne delatnosti, da u suštini nedostaje podrška celom lancu.

Nespremnost i neodgovornost nije opcija.

Zato smo napisali naše mere postupanja, uzimajući u obzir tip posla, stepen i mogućnost unakrsne kontaminacije, a sa idejom da sačuvamo sebe, a time i sve vas.

Smernice možete preuzeti u pdf na dnu teksta za sve slične delatnosti. O njima prvo popričajte sa svojim saradnicima i potrudite se da ih dobro razumeju. Pomozite im da ih što lakše usvoje. Budite prvi primer vi.

SMERNICE PONAŠANJA

1.Jedna mušterija jedna rukavica – za svaku mušteriju koju uslužujete, stavljate rukavicu, kad uslužite mušteriju, naplatite račun tada bacate rukavicu.

2. Nakon toga PERETE RUKE prema postavljenoj šemi i DEZINFIKUJETE.
Sledeća mušterija isti postupak.

3. Kada god se setite, a najviše na svakih 15min prskajte sve površine alkoholom ili hlornim preparatom, posebno one koje su bile u kontaktu sa mušterijama: vrata, pult za kasu, vitrina, proizvodi koje je na dohvatu ruke dezinficijensom koji je u raspršivaču

4. Na svakih pola sata, a najviše sat prebrišite pod džogerom koji je umočen u rastvor sledećeg sastava: 5-7l vode, sredstva za pranje podova i 2 čepa domestosa

5. Na primopredaji smene dezinfikujte sve površine koje nisu u kontaktu sa mušterijama: mesoreznicu, radne površine, vagu, stolove, pultove, rashladne vitrine

6. Na kraju smene isprskajte rastvorom dezificijensa rešetke za ventilaciju.

7. Sva roba koja se prima od dobavljača preprskajte kutije dezificijensom- raspršivačem, pa nakon toga raspakujte. Kad završite raspakivanje, bacite kutije i mesto gde su stajale očistite i preprskajte ako je pod rastvorom domestosa, ako je površina alkoholom. Nakon toga pranje i dezinfekcija ruku

8. Ako imate ambalažu koju vam kupci vraćaju, pre unošenja u prostor dezinfikujte.

9. Zabranjena je bilo kakva degustacija dok traje novonastala situacija.

10. Zabranjeno je rukovanje, grljenje, ljubljenje sa dobavljačima, kupcima, međusobno.

11. Prekrijte usta i nos pri kijanju i kašljanju (medicinska maska, maramica ili podizanjem savijenog lakta preko usta)

12. Bacite maramice odmah nakon upotrebe i operite ruke nakon kijanja

13. Ako mušterija se nakašlje ili kija bez zaštite, dodajte ubrus mušteriji za brisanje i nakon toga sredstvo za dezinfekciju i za vas i za mušteriju.

14. Dezinfikujte prostor/prebrišite površine gde je izvršeno kijanje i kašljanje u krugu od 2m.

15. Ne dodirujte oči, usta ili nos, sem čistim i dezinfikovanim rukama

16. Zamolite mušterije da sačekaju ispred ulaza u radnju ako je u radnji više od 3 osobe

17. Druge uobičajene mere su na snazi – pranje ruku prema šemi pranja minimum posle toaleta, kijanja, kašljanja, jela, pića.

18. Ruke se brišu ubrusom, krpe su strogo zabranjene.

19. Sve površine dezinfikujte prema šemi dezinfekcije

20. NAJVAŽNIJE OD SVEGA AKO STE BILI U KONTAKTU SA OSOBOM KOJA JE ZARAŽENA ILI I SAMI IMATE SIMPTOME ILI SUMNJU, OBAVEZNI STE DA PRE DOLASKA NA POSAO POZOVETE NEKOG OD POSLODAVACA.

CILJ SVIMA NAM JE DA ZAŠTITIMO SE MEĐUSOBNO.

Sigurna sam da će ove mere usporiti pružanje usluge, ali verujte da će mušterije biti strpljive jer ovim merama čuvamo jedni druge.

Potrebno:

Dezificijens: alkohol min 65% ili hlorni preparat. Rakije su oko 40%, znači nisu opcija 🙂

Rukavice

Maske

Ubrusi

Sredstvo za čišćenje podova

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds