Polako je došao kraj letnjoj  bezbrižnosti, dugim, razigranim danima bez dečijih obaveza. Sa prvim školskim zvonom hvataju nas i dileme šta dati deci za doručak (nemojte nikada pustiti da bez doručka idu iz kuće). Da bi deca imala snage za dnevne obaveze, potreban im je jak doručak, bogat mastima, proteinima i sa ugljenim hidratima. Uz naše predloge i dodatak  svežeg voća i povrća, dobićete odličan početak dana za svoje mališane, a bogami i za vas.

Evo naših predloga za domaće obroke gotove za pet minuta. Domaccinski!

Topli sendviči sa pršutom i sirom

Tanko sečene kriške hleba namažite mladim kajmakom. Preko stavite tanko sečenu pršutu, suvi vratpečenicu ili sremsku kobacisu. Možete dodati kolutiće paprike, seckani paradajz ili bilo koje povrće koje volite. Na kraju narendajte kačkavalj ili parmezan. Zapecite u rerni 5 minuta, sa uključenim gornjim grejačem. Fenomenalno je uz jogurt ili kiselo mleko.

Kačamak sa mladim sirom i kajmakom

 Za kvalitet kačamaka presudno je da imate dobro projino brašno. U radnjama je uobičajeno kupiti gotovu žutu palentu, ali, pravi, domaći kačamak pravi se od belog projinog brašna.

U šerpu sipati vodu ili mleko, blago posoliti i kada proključa, polako, sa dva prsta dodavati projino brašno, neprestano mešajući.  Na 1 l vode ide oko 300 g belog kukuruznog brašna. Kačamak je gotov kada mešajući drvenom kašikom  ostane trag po dnu šerpe. Gotov kačamak možete preliti slaninom koja je kratko propržena, ili  Domaccini sirom i kajmakom.

Brusketi sa puterom

 Kada ste u žurbi, odlično dođe i blago prepečeni hleb (najbolje od celog zrna, integralni)  sa puterom. Kriške hleba možete blago prepeći na tiganju ili u tosteru a onda tople premazati puterom. Naši Nebesa puteri sa dodacima su fenomenalnih ukusa i uz dodatak pršute ili kobasice ulepšaće svaki đački doručak.

U slatkoj varijanti na topao hleb možete dodati neutralni puter “Nebesa” i naš domaći, pravi med. Može i bagremov med, biser koji smo pronašli na Jelici. Ili “Slatka jesen” džem, ko više voli.

 Namaz sa sirom

 Odličan namaz možete napraviti tako što pomešate 3 kriške zrelog Domaccinikravljeg sira, 180g kiselog mleka ili pavlake i 1 vezu sitno seckanog zeleniša (u zavisnosti od sezone to može biti sremuš,  rukola, bosiljak… ). U to možete dodati i neke semenke po želji, preporučujemo semenke suncokreta i bundeve, kao i mlevene semenke lana.  Odlično je uz lanene ili neke druge integralne pločice ili kao namaz na hleb.
Mi smo ga malo pojačali sa domaćom aditiv free pršutom i dobili ovaj sjajni  sendvič za đake šampione!

Popara sa kajmakom i sirom

Mnogi kažu sirotinjsko, neko kaže zaboravljeno, a mi kažemo – jedno od omiljenih jela. Popara je ono jelo koje vas automatski vraća u detinjstvo, i boravak kod bake i deke. Zasitno,  kalorično, idealno je za zimski period kada je organizmu potrebno više kalorija.

  • 350-400 g starog belog hleba (starosti 3 dana ili više)
  • 700-800 ml vode
  • 50 g putera
  • 4 kašike mladog kajmaka
  • oko 200-250 g belog zrelijeg sira

Hleb izmeriti, iseći na kriške, pa iskidati na komadiće. U veću šerpu sipati vodu u duploj količini u odnosu na hleb, i staviti da provri. Kada provri dodati sitno seckan hleb (ovo je situacija kada je ipak bolje upotrebiti stari beli hleb).. Kuvati uz povremeno mešanje dok se ne dobije kaša. Sipati, dodati mrvljeni sir i kajmak. I uživati!

Prijatno vam žele Domaccini, Potražite nas, Cara Dušana 69

 

 

  • Mladi kravlji sir – 500g

    210 rsd
    Dodati u korpu
  • Zreli kravlji sir – 500gr

    260 rsd
    Dodati u korpu
  • Kajmak mladi – 300gr

    297 rsd
    Dodati u korpu
  • Sitan sir – 400gr

    116 rsd
    Dodati u korpu
  • Jaja podni uzgoj-10kom

    290 rsd
    Dodati u korpu
  • Budjola Delikos- 200gr

    824 rsd
    Dodati u korpu
  • Domaći čvarci – 200gr

    314 rsd
    Dodati u korpu
  • BUT CO Sremski kulen - 100gr

    But&Co Sremski kulen – 200gr

    626 rsd
    Dodati u korpu
Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds