Restorani i dostave hrane moraju da obeleže alergene 

Nedavno je u Engleskoj stupio na snagu zakon po kojem je neophodno obeležiti alergene na mestu pakovanja i pripreme hrane, kako u restoranima, tako i kada je u pitanju sve popularnija dostava hrane.

Kako danas ima sve više ljudi sa raznim vrstama intolerancija i alergija na hranu, zakon je logičan i očekivan. Inače, u Britaniji je ovaj zakon poznat i kao Natašin zakon, jer je donet kao posledica lobiranja grupe roditelja, na čelu sa roditeljima Nataše Ednan Laperosa, tinejdžerke koje je umrla od alergijske reakcije zbog nedeklarisanog sastojka u obroku “za poneti”. Procenjuje  se da smo u Britaniji više od 2 miliona ljudi pati od alergija i intolerancija na hranu. Zakon propisuje obavezno deklarisanje 14 najčešćih alergena.

Ali, da li ste znali da domaći, srpski propisi već regulišu ovu oblast?

Prema našem važećem Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, restorani su u obavezi da u svom meniju ili nekom drugom dokumentu napišu informacije o alergenima. Sa ovom informacijom su verovatno dobro upoznati roditelji u Srbiji čija deca imaju intoleranciju ili alergiju, ali ne samo oni.

Mi idemo u korak sa vremenom i na svim našim online artiklima obeležili smo alergene u skladu sa deklaracijama naših proverenih dobavljača. Od sada na svim našim proizvodima ( i u opisu proizvoda na sajtu), naći ćete informaciju o alergenima.

U nastavku možete pročitati alergen ček listu za sve one u restoranima, one koji se bave ne samo pripremom već i pakovanjem hrane, kao i one koji se bave dostavom obroka:

Alergen ček lista za menadžere restorana/fast food/delivery/takeaway

  • Da li je jasno svim zaposlenim ko ima odgovornost za upravljanje alergenima u timu?
  • Da li je odgovorna osoba dostupna u svakoj smeni kako bi zahtevi korisnika u vezi alergena bili adekvatno obrađeni?
  • Ukoliko koristite oznaku (tablu, flajer, meni) da korisnik može da se informiše o alergenima, da li je ta oznaka na mestu gde korisnik je jasno vidi?
  • Da li su zaposlenima jasna pravila za sprečavanje unakrsne kontaminacije alergenima?
  • Da li je zaposleni jasno kako da zabeleže alergene ukoliko menjaju recept?
  • Da li je definisan način kontrolisanja prijema sirovina, kako bi bili sigurni da ste dobili ono što ste poručili?
  • Ukoliko stigne nešto što je zamena za ono što ste poručili, da li ste definisali kako odobravate zamene i kako vodite zapise o izmenama?
  • Da li je jasno definisan način održavanja higijene opreme, alata, pribora i prostorija?

Mogli bi takođe da:

  • Konobari/primaoci porudžbina naglase korisnicima da mogu da se izjasne ako imaju neku alergiju ili intoleranciju prilikom preuzimanja porudžbine
  • Da odštampate izjavu na flajeru ili meniju da imate kontrolu alergena
  • Obezbedite matrix alergena pri planiranju novih recepata
  • Obezbedite adekvatnu obuku svim zaposlenima, posebno novo zaposlenima
  • Obučite zaposlene tako da budu svesni šta treba da rade ukoliko korisnik doživi alergijsku reakciju u toku konzumacije u vašem objektu.

Alergen čeklista za kuhinjsko osoblje

Skladištenje hrane

  • Da li su sirovine skladištene u zatvorenim i obeleženim posudama?
  • Ukoliko prepakujete sirovine iz originalnog pakovanja da li na neki način obeležavate alergene?
  • Da li kada otvorite sirovinu, tako otvorenu da li čuvate u zatvorenim posudama, kada je to moguće?
  • Da li ste definisali politiku izlivanja, kako bi sprečili da jedna sirovina zagadi drugu?

Priprema hrane

  • Da li imate jasnu recepturu koja uključuje prisutne alergene u hrani koju servirate?
  • Da li perete detaljno ruke sapunom i toplom vodom kada pripremate hranu koja nema alergena?
  • Da li imate svest o prisutnosti alergena u sosevima, dresinzima i drugim dodacima kako bi ih izbegli kada pripremate hranu bez alergena?
  • Da li čistite kuhinjske površine pre početka pravljenja hrane bez alergena detaljno kako bi uklonili sve nečistoće ili ostatke hrane sa alergenima?

Pitanja za konobare

  • Da li tačno znate kako da informišete gosta o alergenima u hrani koja se nalazi na meniju?
  • Kako označavate narudžbinu i kako komunicirate sa kuhinskim osobljem?
  • Da li znate gde su zapisani svi alergeni koji se nalaze u hrani koja je na vašem meniju?
  • Da li znate šta treba da uradite ukoliko gost doživi alergijsku reakciju u vašem restoranu?

NHS guidance on anaphylaxis (Opens in a new window).

Pitanja o kojima treba da brinu dostave hrane i online porudžbine

Online porudžbine

  • Da li je osoblje obučeno kako da prima narudžbine sa informacijama o alergenima telefonom ili online?
  • Da li imate obaveštenje na sajtu koje informiše kupce gde mogu naći obaveštenje o alergenima pre nego što završe porudžbinu?
  • Da li su online informacije jasne, tačne i lako dostupne pre nego što kupac završi porudžbinu?
  • Ako preprodajete hranu da li na svom sajtu imate informaciju proizvođača sa originalnog pakovanja u vezi alergena?

Dostava hrane

  • Da li ste otklonili mogući rizik unakrsne kontaminacije tokom dostave hrane?
  • Kada dostavite hranu na lokaciju, da li je kupcu jasno koja hrana je sa alergenom (Možete da koristite stikere ili poruke ili permanentni market)?

Izvor slike: https://www.healthline.com/nutrition/common-food-allergies

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)