Jedan od najukusnijih domaćih specijaliteta i drag gost na zimskim trpezama, pravi se od svinjske masnoće. Njegovo veličanstvo čvarci, koncentrovana super hrana naših predaka, za čije pravljenje se umeće prenosilo s kolena na koleno. Jer, dobri čvarci traže istinske majstore za kazanom, kako bi za rezultat imali zlatne, krckave zalogaje.

Čvarci se obično prave za vreme jesenjeg svinjokolja, skoro svaka porodica u selu ima svoju recepturu za fenomenalne čvarke, o tome čiji su čvarci najbolji često se raspreda u dugim zimskim noćima, uz meze i rakiju.

Šta je potrebno za odlične čvarke?

Čvarci se pripremaju u specijalnom kazanu, raniji. Velika, okrugla posuda, u kojoj se topi mast, ispod koje se loži vatra, veoma je važan deo procesa pravljenja savršenih čvaraka. U nju se sipa iseckana slanina, i voda i zatim se dugo, dugo meša, kako bi se slanina ravnomerno topila (inače, dobri poznavaoci čvaraka će vam reći i da je jako važno da se slanina seče na jednake komade, pa i kakva je temperatura prostorije u kojoj to radite).


Kada vidite ovakvu raunu (zovu je još i sadžak), budite sigurni da je njen vlasnik pravi majstor za čvarke. Jer, sigurno je do sada istopio tone i tone čvaraka.

 

Od slanine do delikatesa

Kako zapravo izgleda proces od svinjske slanine do ukusnih čvaraka? Da bi se dobili odlični čvarci, od velike pomoći su i zakoni fizike. U mešavini komadića slanine i malo vode, najpre se voda izdvaja i ključa, a kasnije, na višoj temperaturi ključa mast.
A topljenje počinje tek kada sva voda ispari.

Kada se proceni da se masnoća dovoljno upržila, masa se prebacuje u kesu za ceđenje, i pritisnu da se višak masti ocedi. Tu se proces prženja čvaraka (pošto je masa još vrela), polako dovršava.

Od umeća i osećaja majstora, koji zna da proceni kada je dosta, zavisi da li ćemo dobiti dobre ili odlične čvarke.


Na kraju, čvarci se raprostru na sto, u hladnoj prostoriji ili napolju, sole po ukusu, mešaju i ostavljaju da se odmore, ohlade i dobiju hrskavost koju toliko volimo.

Savršeni, tradicionalni “snek”

Ako slučajno imate dilemu da li ovo zimsko savršenstvo treba da se nađe na vašoj trpezi, sjajna vest je da se životinjske masnoće, decenijama anatemisane i otpuživane da su štetne, na velika vrata vraćaju na jelovnik, i to zdrave, tradicionalne hrane. Koja je visokokalorična, zato neka svaki zalogaj bude pravo uživanje.

A gde ćete pronaći domaće, domaćinske čvarke, one hrskave, koji se tope u ustima? Kod Domaccina, zna se. Čekamo vas, u Cara Dušana 69.

 • Mladi kravlji sir – 500g

  210 рсд
  Додати у корпу
 • Zreli kravlji sir – 500gr

  260 рсд
  Додати у корпу
 • govedja prsuta

  Goveđa pršuta- domaća 200g

  688 рсд
  Додати у корпу
 • Kajmak mladi – 300gr

  297 рсд
  Додати у корпу
 • Čačanska prasetina -500g

  Čačanska prasetina-500gr

  1.145 рсд
  Додати у корпу
 • Sitan sir – 400gr

  116 рсд
  Додати у корпу
 • Svinjska pršuta – domaća 200g

  430 рсд
  Додати у корпу
 • Jaja podni uzgoj-10kom

  290 рсд
  Додати у корпу
 • Budjola Delikos- 200gr

  902 рсд
  Додати у корпу
 • Domaći čvarci – 200gr

  314 рсд
  Додати у корпу
 • BUT CO Sremski kulen - 100gr

  But&Co Sremski kulen – 200gr

  688 рсд
  Додати у корпу
 • svinjska prsuta

  But&co Suva pečenica – 200gr

  626 рсд
  Додати у корпу
Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds