Опис
Domaća lepinja, po tradicionalnom receptu
Sastav domaće lepinje: Pšenično belo brašno, voda, kvasac i kuhinjska so
Domaća lepinja se kod nas pravi od davnina. Domaća lepinja se pravi od brašna, malo soli, kvasca i vode. Starinski recept koji su koristili naši stari za spravljanje domaće lepinje od kad je postao dostupan kvasac za nadizanje testa je lak, reklo bi se svako ga može napraviti. Kvasac se stavi u malo mlake vode, strpljivo treba sačekati da se otopi. Kad se sjedini sa vodom, sipati ga u vanglu sa brašnom i kašičicom soli. Doda se lagano mlaka voda dok se ne napravi retko testo. Posudu sa testom ostaviti negde na toplom. Posle nekog vremena testo kreće da nadolazi. Izmešati varjačom i pustiti opet da nadođe. Kad se završi nadolaženje, testo premesiti na stolu i staviti u podmazan pleh.
Reklo bi se lepinju je lako praviti, no potrebno je vreme. Zbog toga često se okrećemo jednostavnijem receptu, a to je kupovina lepinja kod pekara. Posebno je važno ceniti da li se lepinja peče u furuni ili u modernim pećima, jer bez obzira na sve, ipak lepinja “sa patosa” furune podseća na one lepinje iz smederevca kojih se svi sećamo.
Lepinja je divan uz mlad kajmak, još ako je lepinja vruća, ugođaj je veći. Na kajmak se može dodati koji list fino isečene domaće pršute. Zlatiborska lepinja se pored kajmaka zaliva i umućenim jajetom i mocom, pa omiljena komplet lepinja dobija svoj potpuni sastav.
Рецензије
Још нема коментара.