Опис
Miročki sir u vakuum pakovanju 450g poznat i kao Škripavac jer škripi pod zubima dok se jede. Miročki sir je potrebno grilovati – sir za grilovanje, preporuka je da sir isečete na debljinu prsta i tako isečeno parče stavite na tiganj koji je prethodno jako zagrejan. Ne topi se dok se izlaže temperaturi, dobija zlatastu boju, a ukus koji ima miročki sir je takav da se vraćate po njega sigurno.
Kako se proizvodi?
Miročki sir se proizvodi od punomasnog mleka, znači da ima više od 45% mlečne masti u suvoj materiji, to mu daje punoću ukusa.
Proizvodnja se odvija pod planinom Miroč, odatle i geografski naziv Miročki sir. Nastao je neplanirano, kao treće dete :). Sa željom da imaju sir za svoju pekarsku proizvodnju, proizvodnja Matalj je osnovala svoju mlekaru. Pored proizvoda za pekaru, sasvim slučajno su napravili Miročki sir. Sve nakon toga je legenda.
Kao i za druge sireve, isključujući bele sireve, mi nemamo dugu tradiciju proizvodnje. Jasno je bili smo pod Turcima 500 godina. Ali, Miročki sir u malo drugačijem sastavu i obliku se koji nije bio sir za grilovovanje, proizvodio na pastirskim imanjima Miroča.
Šta kažu kuvari?
Za njega vrsni kuvari kažu: “Najbolji je kada se griluje na roštilju, korica postaje hrskava, a iznutra ostaje mekan. Najbliži je poznatom grčkom halumi siru, pa ga mnogi smatraju i njegovim bliskim rođakom. Kada ga tako spremljenog okusite uz med, čeri paradajz i svežu salatu, uživaćete u harmoniji ukusa, kojoj ništa drugo ne treba. Jer, kad imate miročki sir, koji ćete istopiti ili izgrilovati, smatrajte da imate glavno jelo na trpezi!”
Miročki sir spada u sveže sireve i ima slatkast ukus, jer mlečne bakterije ne razlažu šećere. Pravi se na način veoma sličan postupku za spravljanje belog sira, sa izuzetno bitnim dodatkom kratkog kuvanja u sopstvenoj surutki. Ovaj “detalj” je prvobitno dodat kako bi se sir termički obradio na jednostavan način i mogao duže da se čuva. Rezultat je sir koji je izgubio dosta svoje vode i dobio na čvrstini. Posle soljenja i ostavljanja u salamuri tokom dva dana, sir je spreman za upotrebu.
Upakovan je u vakuum i rok trajanja je mesec dana od dana proizvodnje.
Рецензије
Још нема коментара.