Prošarana slanina od magulice 200g

421 рсд

Opis

Deklarisani sastav prošarana slanina od mangulice: masno tkivo mangulice sa pripadajućim mesom, kuhinjska so.

Prošarana slanina od mangulice se dobija tako što se obrađeni komadi mesnatih delova slanine se sole kuhinjskom solju i u njoj odležavaju određeno vreme, najčešće 7 do 10 dana što zavisi od debljine bele slanina od mangulice. Nakon soljenja, sledi blago rasoljavanje, a onda dimljenje i sušenje na blagom dimu.

Sočnost svih proizvoda koji se u mesarstvu prave zavise od količine masnoće, što ima više masnoće svinjskog porekla, to je proizvod sočniji i mekši. Bela slanina od mangulice, poznata je i kao sapunjara. Divnog je blagog ukusa.

Mangulice spadaju u masne rase svinja, zato je jasno da njihova slanina ne može biti mesnata, već da je ona takozvana „sapunjara“, bela ili malo prošarana. Ono što su istraživanja pokazala je da je struktura masti kod ovih svinja najpovoljnija u poređenju sa drugim vrstama mesa.  Sadržaj holesterola u mesu mangulica je niži za 50-75% u odnosu na druge rase, a smatra se da se unošenjem mesa i proizvoda od mangulica  snižava nivo „lošeg“ holesterola, jer se favorizuje sinteza „dobarog“ holesterola. Meso mangulica je izuzetno bogato vitaminima B grupe, posebno vitaminom B12, jer su to vitamini koji se rastvaraju u mastima, pa je logično što ih ima. Samo 100g proizvoda od mangulice zadovoljava 30% dnevne potrebe za vitaminima B. Meso mangulice je bogato gvožđem i sadrži visok procenat proteina.

Kao što kaže Maja Vitki Gurman, borba za povratak prirodnih masti u ishranu ne može da bude kratka i brza. Iza nas je 40 godina pogrešnog nutricionizma koji nas je plašio holesterolom iz hrane i zasićenim mastima na kojima je ljudska vrsta oduvek živela.

Holesterolsko-masna paranoja je prozvedena kako bi se sprečile srčane bolesti i očigledno, pošto na tu temu nikada nije bilo gore – pogrešili su. Zanimljiva istraživanja sa Stenford univerziteta ipak sugerišu da ljudi prirodno teže ishrani s više masti nego što ih preporučuju smernice, a ista visokomasna ishrana se pokazala i efikasnije prlikom skidanja kilograma. Ljudi teže hrani koja je ukusna, a samo hrana naših predaka može da doprinese zdravlju.

Nutritivne vrednosti:
Vlaga11,37,pepeo 2,22%,proteini 7,47%,slobodne masti 76,94%,ugljeni hidrati 2%,ukupni šećeri 0,23%,natrijum 7394mg/kg,soli 1,85g/100g,energetska vrednost 3007,77kj/730,34kcal,udeo zasićenih masnih kiselina u proizvodu 25,72g/100g.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Prošarana slanina od magulice 200g“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds

Shares
Share This