Kada odlučite da sami napravite domaću kobasicu, odabir prave mešavine začina može značiti razliku između nezaboravnog iskustva sa mesom i frustrirajuće propasti hrane.

Na internetu i u knjigama možete da nađete mnoštvo recepata za kobasice. Smatram da su odlična polazna tačka, ali nemojte se plašiti da svakom receptu date svoj poseban “šmek”. Kada kombinujete svoje meso sa začinskim biljem i začinima, sledeći korak je ključan:  

 – Uzmite mali uzorak mesa i skuvajte ga, probajte ukus i izvršite izmene po potrebi. Ako to ne uradite, kuvate na slepo – ovako možete da korigujete ukus do onoga što stvarno želite.

 

„Recept nema dušu. Vi, kao kuvar, morate da unesete dušu u recept.” Tomas Keler. 

Šta su začini?

Začini su, ukratko, sve ono što poboljšava ukus hrane,  so, začinsko bilje ili začini. Začini mogu biti i oštri i aromatični, i obično su biljnog porekla. Udišu život dosadnoj hrani. Bez začinskog bilja i začina hrana bi bila bljutavog ukusa.

 

Preferencije ukusa se razlikuju

Važno je zapamtiti da je ukus veoma subjektivna stvar. U okviru jednog domaćinstva, često ćete naći različite sklonosti – neko voli ljuto i pikatno, neko samo blage ukuse, neko voli mediteransko bilje, neko “teške” indijske začine. Često postoji jedan koji voli veoma začinjenu, toplu hranu, sledeći ne podnosi nikakvu ljutinu. A tu je i onaj koji mrzi biber. Ugoditi svima može biti pravi izazov!

Niko ne razume preferencije ukusa vaše porodice kao vi. Ovo ide u vašu korist. Možete uzeti začine na ovoj stranici i podesiti ih kako vam odgovaraju.

Pripremila sam vam neke preporuke, tako da možete da napravite sigurne kombinacije začina za vaše domaće kobasice.

 

Nekoliko klasičnih ukusa kobasica koje možete probati

  • Srpski: paprika, biber, beli luk
  • Mađarski: paprika i kim
  • Italijanski: paradajz, bosiljak, beli luk
  • Indijski: đumbir, kari, luk, beli luk

 Eksperimentišite!

Kada želite da napravite kobasicu savršenog ukusa, ulaznicu vam obezbeđuju začini. Mešanje bilja i začina može pružiti beskrajne mogućnosti.

 Probajte da napravite začinjenu afričku kobasicu od mlevenog kikirikija i piletine, soli, bibera, luka, belog luka, đumbira, slatkog krompira, paradajza, majčine dušice i paprike kajen. Upakovan i serviran preko pirinča, pruža ukusan, zadovoljavajući i jedinstven način posluživanja domaće kobasice.

Mogućnosti su neograničene. To je radost pravljenja sopstvene kobasice – dopuštajući vašoj kulinarskoj kreativnosti da se razmaše.

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Offline ! We will start taking orders in

0Hours 0Minutes 0Seconds