Ponekad, dok objašnjavam kako nam je teško da nađemo registrovane proizvođače za mnoge domaće proizvode koje želimo u Domaccini asortimanu, dobijem odgovor: a šta fali ako kupimo na pijaci?
Znamo se, Domaccini se svim srcem zalažu za domaće, rukom rađene tradicionalne proizvode. Nije nam teško da nađemo male proizvođače, ljude sa sela, koji s puno ljubavi prave domaću hranu istu kao kada smo mi bili mali. Ali, domaće ne znači da kupac nema pravo na ujednačen kvalitet. A standardizacija pruža upravo to.

Šta je standardizacija?

Standardizacija je propisivanje postupaka proizvodnje koji su isti za sve proizvođače na planeti. Na ovaj način obezbeđuje se ujednačen kvalitet proizvoda, visok ili nizak, ali uvek isti. Standardima se propisuju načini, postupci i metode kako se nešto radi u procesu proizvodnje.
Standardizacija se nametnula kao važna potreba razvojem tržišta, u vreme kada su proizvodi počeli da se šalju na drugu stranu planete. Kupci više nisu mogli da znaju “pedigree” proizvođača, ko mu je otac, deda i pradeda, niti da ga pogledaju u oči i vide gde i kako proizvodi. Zato su standardi važni za ujednačenost, pozdanost i sigurnost onoga što se proizvodi. I štite kupca.
Danas u gotovo svakoj industriji postoje razvijeni tematski standardi, a najpoznatiji su ISO standardi. U oblasti hrane, kod nas se ovi standardi u velikoj meri primenjuju od 2000-te, a posebno donošenjem Zakona o bezbednosti hrane.

Zašto su važni standardi za bezbednost hrane?

Standardi propisuju minimalne potrebne uslove infrastrukture koje svaka proizvodnja hrane mora da zadovoljava: čiste površine, lake za pranje, čišćenje i dezinfekciju. Veliki fokus stavlja se ne samo na procese već i na obučenost ljudi, koji moraju da imaju znanje. ali i svest o tome da svojim postupcima doprinose bezbednosti hrane. Da su svesni da od održavanja lične higijene, higijene njihovog radnog mesta, opreme, alata, pribora zavisi i bezbednost hrane. Ali, ne sme se samo oslanjati na to da svest ljudi, zato standardi detaljno propisuju šta sve treba da se uradi kako se ne bi ugrozila bezbednost hrane.
Cilj  standardizacije je da zaštiti kupca pritom čuvajući kvalitet.

Teško je naći proizvođače hrane koji rade po stand威而鋼
ardima

Jednostavnije rečeno, da bi hrana koju pazarimo bila u potpunosti bezbedna, proizvođači moraju do najsitnijih detalja da ispoštuju standarde. Na primer, u svim procesima proizvodnje hrane postoje čisti i prljavi putevi, putevi kretanja sirovina i gotovog proizvoda, radnika, otpada, ali standardi propisuju kako da se izbegne unakrsni prenos nečistoća sa prljavih na čiste puteve. Na primer, ako neko prodaje kajmak i sir na tezgi, male su šanse da je taj proizvod od proizvodnje do vašeg stola ispoštovao ijedan od standarda koje sam spomenula. A zašto preuzimali takav rizik na sebe ako ne morate?

Zbog toga mi kao proizvođači koji se strogo drže standarda u proizvodnji hrane, samo takve saradnike biramo. Iako nam to nekada otežava put do dobre, tradicionalne hrane, jer na žalost, veoma je teško naći proizvođače rakije, ziminice koji ispunjavaju sve potrebne uslove. Ima na žalost mnogo onih koji prevarama traže prečice do profita. A uverili smo se i u to da na celom Jugu Srbije nema nijednog proizvođača čuvene Pirotske peglane kobasice koji ispunjava standarde!

5 pitanja za dobar kvalitet hrane

Standardi propisuju načine kontrolisanja, upravljanja, rukovanja kroz odgovor na čuvenih 5 pitanja:
• KO radi
• ŠTA radi
• KAKO nešto radi
• KADA radi
• ČIME se radi.

Šta je moj posao ko ocenjivača kvaliteta hrane?

Često me ljudi pitaju šta znači biti ocenjivač kvaliteta hrane. Ocenjivači kao ja, su na osnovu međunarodnog licenciranja, iskustva, obrazovanja, kompetencija obučeni da ocenjuju usaglašenost rada organizacije sa nekim od međunarodnih standarda. Oni zapravo proveravaju da li se svi ti propisi poštuju u praksi.

Moja oblast kompetencija se odnosi na pre svega na proizvodnju hrane, uglavnom životinjskog porekla, ali manje više principi su isti i za proizvodnju. Pošto se nalazim i sa druge strane, kao proizvođač, znam koliko je za one koji proizvode hranu cela procedura zahtevna, ali s jedne strane to štiti kupce, a sa druge podstiče proizvođača da bude bolji, organizovaniji a samim tim i uspešniji.

Domaccini, spoj tradicionalne hrane pravljenje po najboljim standardima

Moja misija u Domaccinima je da spojim tradicionalnu, rukom rađenu veoma kvalitetnu hranu sa vrhunskim standardima kada je proizvodnja hrane u pitanju.

   Zato mogu da veruju onome ko zna i ko se time bavi.

Zato su nastali Domaccini, jer iza svakog, mog ili proizvoda naših dobavljača stoji moje profesionalno iskustvo i garancija da su kvalitet i standardi proizvodnje ispoštovani. Dakle, Domaccinski u svakom pogledu.

Zato vas pozivam da svratite kod nas, degustirate proizvode koje sam odabrala za vas kao domaću hranu, bez aditiva, domaccinsku!

 • Amanet-vinarija Aleksić

  1.590 рсд
  Додати у корпу
 • Ambasador - gauda sir mlekare Farmer 250g

  Ambasador – gauda sir mlekare Farmer 250g

  782 рсд
  Додати у корпу
 • Bagremov med -Pčelinjak Stevanović 1kg

  1.879 рсд
  Додати у корпу
 • Bagremov med Medna ravnica 0,250g

  549 рсд
  Додати у корпу
 • Bagremov med Medna Ravnica 0,500g

  999 рсд
  Додати у корпу
 • Bagremov med Medna ravnica 0,950g

  1.879 рсд
  Додати у корпу
 • Bagremov med Stevanović 0.250

  629 рсд
  Додати у корпу
 • Balzamiko 250ml

  329 рсд
  Додати у корпу
 • Barbara 187l Vinarija Aleksić

  189 рсд
  Додати у корпу
 • Barbara-vinarija Aleksić

  799 рсд
  Додати у корпу
 • Bbq sos 187 ml

  BBQ sos – 187ml

  569 рсд
  Додати у корпу
 • Bela slanina od mangulice 200g

  534 рсд
  Додати у корпу
Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Offline ! We will start taking orders in

0Hours 0Minutes 0Seconds