Ili zašto nema nikakve potrebe da bežite od slaninice ili kajmaka.
Iako je ova vest već stara zbog onih koji još žive u strahu moramo po stoti put da ponovimo – masnoće više nisu dežurni krivci za sve savremene bolesti koje mogu da nas snađu. Taj, četiri decenije dug rat protiv masnoća sa trpeze naših dedova, završen je i masti su pobedile! Decenijama anatemisane, kao odgovorne za bolesti srca, pa čak i za kancer, zasićene masti su konačno vraćene tamo gde im je mesto, na naše trpeze.
Da li su puter, svinjska mast i ostale zasićene masti loše po naše zdravlje? Odgovor je ne! Demantovala nas je stvarnost, u kojoj su sve manje korišćene zasićene masti u ishrani, a to nije zaustavilo epidemiju gojaznosti i srčanih oboljenja. To je potvrdila i velika meta studija koja je uporedila podatke iz 72 studije iz 18 zemalja sa 600.000 učesnika.
Pola veka pogrešnih saveta o ishrani u jednoj slici
Godinama su nas ubeđivali da treba da se kao noža plašimo holesterola i da je rešenje u što manje masnoj hrani, dok su nam „podvaljivali“ previše nezasićenih masti iz suncokretovog ulja i margarina, kao i šećera iz industrijskih slatkiša. Decenijama su ljude ubeđivali da izbace životinjske masnoće iz ishrane, pa su ljudi obroke bazira li na “low fat” namirnicama, uzimajući velike količine ugljenih hidrata i šećera (industrija šećera sve ovo vreme zadovoljno trlja ruke). Na kraju ne samo da nisu smanjili oboljevanje i gojaznost, već se susrećemo sa epidemijama na globalnom nivou. Veličinu višedecenijske greške čije posledice osećaju ljudi širom sveta najbolje opisuju dve sada već čuvene naslovnice magazina TIME, objavljene u razmaku od tri decenije.
Iako deluje kao da smo decenijama bili žrtve „igranja“ i eksperimentisanja lekara, čini se da je i kada je ishrana u pitanju, kao i za mnoge druge stvari u životu važno poslušati svoje telo i sopstvenu intuiciju. A kada je u pitanju ishrana, naše bake su očigledno bile mnogo bolji nutricionisti nego mi danas. Na temu toga što nam se decenijama poturalo kao zdravo i tradicionalne zdrave kuhinje kojoj možemo da se vratimo preporučujemo tekst Maje Petrović sa bloga Vitki Gurman, a bacite obavezno pogled i na njene ostale tekstove, neke će vam stvari u vezi sa mastima i ishranom generalno biti mnogo jasnije.
Gde je rešenje, kako da se hranimo?
Ipak, i dalje ima mnogo ljudi koji čežnjivo gledaju ka tanjirima sa mašću, čvarcima i slaninom, misleći da takvu hranu moraju da izbegavaju. Ne moraju i ne treba!
Danas postoji mnogo zadravih načina ishrane u zavisnosti od vaših aktivnosti, afiniteta, potreba – i svako može da izabere ono što mu najviše odgovara. Mi, kroz pokretanje Domaccina zagovaramo ugledanje na domaću, tradicionalnu ishranu naših predaka, prilagođenu savremenim uslovima. Na rukom rađenu neindustrijsku hranu, bez dodataka i štetnih aditiva.
Šta su to jeli naši preci?
- Naši stari su jeli hranu bogatu mastima, i većinu kalorija su dobijali iz zasićenih masti – nisu skidali kožicu sa pileta, jeli samo belanca ili pili obrano mleko
- Hrana je bila daleko bogatija nutrijentima nego moderna hrana
- Žitarice su sami uzgajali i spremali ih na pravilan način – od mlevenja na kamenu do fermentisanja
- Nisu se plašili jaja, sira, kajmaka, masnog mesa, ni svinjske masti, a količine su prilagođavali godišnjem dobu i još važnije potrošnji (ne možemo očekivati da mi danas unosimo kalorija koliko nekada kosač ili pastir)
- Šećer i slatkiše su unosili u minimalnim količinama
- Odlično su znali put svoje hrane, od njive ili štale do stola
I najvažnije, oni su ishranu prilagođavali svojim fizičkim aktivnostima. A radili su teško i mnogo, pa je broj kalorija koje su naši stari unosili potpuno neprimeren nama danas. Da zaključimo, ključ je dakle u balansu i umerenosti, a ne u izbegavanju zasićenih masti.
Vizija Domaccina je da omogućimo ljudima da uživaju u tradicionalnoj, neindustrjskoj hrani, koja je puna nutrijenata, minimalno obrađena i potpuno E free. Time se rukovodimo kada proizvodimo sopstveni sir, kajmak i mlečne proizvode, tako biramo i naše dobavljače, bilo da su oni koji prave sok samo od ceđenih jabuka i ničega više ili kobasice isključivo od mesa.
Nadamo se da ćete i vi prepoznati važnost onoga što radimo – dođite da kuhinju naših baka vratimo na mesto koje joj pripada.
Dobro došli, Cara Dušana 69, www.domaccini.rs/tezga