Kako da ajvar bude savršen? 

Kada kažu miris jeseni, ja prvo pomislim na ajvar! 

Mirisni, upržen, od crvene paprike, takav da se prosto topi u ustima.  

Na tržištu je, čini se, nikad veća, šarenolika ponuda raznih vrsta ajvara. Slobodno mogu da kažem da ajvar vole (skoro) svi. Volimo ga i mi.  Obožavamo. 

Nema ajvara bez „Smederevca“! 

Ali, koji god ajvar da uzmete sa polica prodavnica, ma, nijedan ne može ni da priđe onom ukusu i mirisu koji svi dobro znamo i pamtimo iz detinjstva. Kada je spremanje ajvara bilo porodična (nezaobilazna) tradicija.  

Kada se pažljivo birala paprika na pijaci. Komad po komad, nikako na džače, jer taj pusti seljak, voli da podvali, pa u sredinu ubaci neku trulu, kvrgavu il’ tešku za pečenje.  Onda se potpali „Smederevac“, ili napravi improvizovana plotna, za kojom se satima peku te crvene, sjajne, divne paprike.  

Još pamtim savete starijih: „Paprika mora da bude mesnata, ravna da se lakše peče, ne sme da bude suviše vlažna ni meka još dok je sveža. U ajvar ne ide zelena paprika, ni patlidžan, već samo čista crvena paprika. Poneki kažu da te varijante sa raznim dodacima se zovu „sirotinjski ajvar“. 

Ajvar, samo čista paprika. I ljubav  

Oko tog šporeta ukućani će provesti ceo dan. Energija vatre od tih rasplamsanih drva se prenosi i na ukus pečene paprike, a preko nje i na ukus ajvara. Dobro pečena paprika uvija se celofan ili kese, prekriva peškirom ili stoljnjakom, da vlaga potpari kožicu i da se lakše oljušti.  

A onda se okupljaju sve vredne ruke i ručice jedne porodice i kreće ljuštenje koje traje satima, možda i najteži deo posla. Kada se ovaj najprljaviji deo posla završi, fino očišćena ispečena i samlevena paprika počinje da se prži. Najveća šerpa, opet „Smederevac“,  i nekoliko sati nadziranja. Iskusne domaćice imaju posebnu šerpu za ajvar, industrija se zbog količina opredeljuje za prohromske sudove. Bilo, kako bilo kreće se u prženje ajvara u ulju, na jakoj vatri, uz stalno mešanje i mešanje i mešanje. I tako jedno dva, tri sata.  

Pred sam kraj, kada drvenom varjačom prođete kroz ajvar, a on se lagano vraća na mesto, dovoljno dugo da vidite trag varjače po dnu šerpe, dodaje se, malo šećera, sirće, malo belog luka, ljuta paprika. 

Pasterizacija po starinski 

Napunjen vreo ajvar u vrelim ( i besprekorno čistim!) teglama sa dobro zategnutim poklopcem okrene se naopako i zadrži što duže na toplom. Možete ih ušuškati u ćebe i ostaviti preko noći dok se skroz ohladi. Tako su naši stari osmislili proces pasterizacije, produženja roka trajanja toplotom koji čuva ajvar i po nekoliko meseci, pa čak i celu godinu, kome uspe da preostane po koja tegla za slavu ili važan događaj.  

Zvuči lako. Kao da i nije neka  važna stvar napraviti dobar ajvar. Dok ne odete do prodavnice i ne probate neki s polica. I ne shvatite, opet, da taj na policama nije ni prići. Da nema mnogo razloga da se zove ajvar, sve neke „sirotinjske varijante“. 

Domaći ajvar kod Domaccina 

Ali, na rafu Domaacina naći ćete ono što retko gde možete naći. Mi smo se potrudili da odaberemo i po onom starom, iz detinjstva zapamćenom sledu najbolje paprike pretvorimo u diivan, njam, ajvar. Oni koji su ga probali, kažu „Ja bolji kupovni iskreno nisam probala“. Zato što nije „kupovni“. Jer je napravljen samo od paprike. I ljubavi.  

Skroz upržen (a ne kuvan! ), divno sladak, bez mnogo semenki i kožice. Ma pravi. Dođite, probajte, degustirajte u radnji. Biće to ljubav na prvi zalogaj i podsećanje na to zašto toliko volimo ajvar.  

Domaccini, Cara Dušana 69, www.domaccini.rs/tezga

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)