S vremena na vreme imamo potrebu da podržimo neke projekte koje smatramo važnim i da sponzorstvom iskažemo poštovanje i slaganje sa sjajnim stvarima koje neki ljudi na ovim prostorima rade. Posle naše podrške promociji knjige za decu “Putujte s Pijem”, ovog puta smo bili sponzori jednog neobičnog, ali sjajnog događaja –  projekcije filma  “Zapisi iz ćelije broj 12”, o predstavi koju su pripremili i u kojoj glume osuđenici na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru.

Marina Kovačević i njen Centar za rehabilitaciju imigacijom je započeo nešto što niko kod nas do sada nije uradio! Predstava “Zapisi iz ćelije broj 12”  je dramatizacija dela Dostojevskog “Zapisi iz podzemlja” i “Zapisi iz mrtvog doma” u kojoj sve uloge igraju 10 osuđenika za teška krivična dela. Do sada su imali 17 izvođenja u zatvorima, ali i na sceni Doma omladine, a ovde možete pročitati zapise sa ove neobične turneje.

Umetnost kao pomoć u rehabilitaciji osuđenika

Njena ideja je da sadašnji i bivši zarobljenici kroz umetnost dođu do bolje budućnosti, da im neko da priliku da budu bolja verzija sebe i da se ne vrate tamo gde su proveli i po nekoliko decenija, u nekom od zatvora.Marina je uključila osuđenike da budu “scenaristi svog života”,  posle dugo vremena ili po prvi put im je povereno da rade nešto sjajno i korisno, da budu ličnosti a ne samo broj, bez imena i prezimena. Kako nam je rekla autorka, taj kreativni proces je za njih zaista rehabilitujući. Jer, suština je u tome da ih ne gledamo kao osuđenike, već one koji mogu da urade nešto dobro .

Pogledajte kako je bilo na projekciji filma i tribini, održanoj 16. maja u  Studentskom kulturnom centru, u okviru Fimforuma:

 

Ideja je da se probudi nešto dobro u ovim ljudima

Ideja projekta je da se probudi nešto dobro u ovim ljudima, a umetnost je najbolji put za tako nešto.  Cilj projekta je da se pomogne u smanjenju recidiva, i da umetnost bude deo rehabilitacije osuđenika, ali još veću ulogu ovaj projekat može da ima u prevenciji. Prikazivanjem  ovog dela u osnovnim i srednjim školama ,  autori žele da kroz edukaciju  prikažu život u zatvoru od onih koji su to na svojoj koži osetili smanji, a da se nama podigne svest o tome koliko je teško da se neko ko ovim putem pođe, po izlasku iz zatvora vrati u pravi kolosek i  živi „normalan“ život.

Zašto su Domaccini podržali projekat “Zapisi iz ćelije broj 12”

Predstava „Zapisi iz ćelije broj 12“ nastala je u koprodukciji Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu i nevladine organizacije Centar za rehabilitaciju imaginacijom. Predstava je izvedena sedamnaest puta u matičnoj ustanovi i u najvećim kazneno-popravnim zavodima u Srbiji, te potom i u Domu omladine Beograda.

www.xoSvoju podršku možemo najbolje da pružimo u onome u čemu smo mi stručni – obezbeđivanjem sjajne, domaće, rukom rađene i ukusne hrane.

 

Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Offline ! We will start taking orders in

0Hours 0Minutes 0Seconds