Mladi kajmak koji mi proizvodimo u našem gazdinstvu na padinama Ovčara je mlečan, ima tanju koru, a boja mu se menja – zna da bude različita u zavisnosti od doba godine! S proleća je pomalo žućkaste boje, jer krave izlaze na ispašu, počinju da jedu zelenu travu pa te prirodne boje prelaze i u mleko bojeći mlečnu mast. Negde polovinom leta kajmak opet dobija bledo žutu boju jer se menja i ishrana životinja. Ja imam običaj da ih zovem “prolećni” i “jesenji” kajmak.
Posuda u koju se prikuplja kajmak uvek sadrži i dosta mleča (mlečavine), koji se izdvaja iz kajmaka. Izdvojite ga iz kajmaka, i sipajte u njega proju ili pomeštaje s poparom, ili samo umačite vruć hleb. Nećete se pokajati, verujte.
Katarina –
Ukusan, svež i PRAVI kajmak. Birala sam reči kojim bih ga najverodostojnije opisala. Hvala vam zato što ste stanovnicima velikog grada omogućili da uživaju u kvalitetnoj domaćoj hrani koja im nije dostupna, ukoliko nemaju rođake na selu.
Marija Slović (менаџер продавнице) –
Draga Katarina, hvala najlepše na divnom komentaru i iskustvu. Nadamo se da će vam se i ostali proizvodi dopasti.