Domaccini put i ideja nije nastao samo osnivanjem Domaccini kompanije. Mi naše viđenje preduzetništva, tržišta hrane i malih proizvođača, pa na kraju krajeva i gajenja naše četvoro dece i uklapanja porodičnim životom s preduzetništvom živimo kroz Domaccine i našu mlekaru.

Na tom putu, dugom već skoro 20 godina, učili smo iz iskustava drugih, sopstvenih i tuđih grešaka, ugledali se na svoje uzore u porodici u struci i pokušavali da izbegavajući zamke u koje su oni upadali nađemo tu tananu nit ravnoteže između toga da radimo da bismo živeli i da živimo da bismo radili.

O svim saznanjima stečenim tokom rasta naših firmi i naše porodice, kao o mnogim korisnim uvidima i veštinama koje smo stekli, govorila je naša osnivačica Marija,  nesebično deleći svoje bogato iskustvo u okviru projekta InovaciONA

U pitanju je projekat Vlade Republike Srbije i Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Cilj projekta je da promoviše pozitivne, uspešne primere žena preduzetnica  kako bi motivisali žene koje razmišljaju o pokretanju svog biznisa ili unapređenju postojećeg, da naprave prve korake.

Osim što je predhambeni tehnolog, međunarodno IFS ocenjivač kvaliteta hrane, Marija je osnovala i mlekaru na Ovčaru i Domaccini koncept radnju.

Pogledajte ovo Marijino predavanje namenjeno nekim budućim preduzetnicama i javite nam utiske!

 

 

Oduvek sam znala da ću biti preduzetnica

Oduvek sam znala da ću biti motor pokretač svoje organizacije. Odrasla sam u porodici preduzetnika, koji se već 30 godina bave proizvodnjom hrane i znala sam da ću i ja u nekom momentu krenuti tim putem. Tako sam 2008. osnovala mlekaru na Ovčaru, koja se i danas bavi proizvonjom sira i kajmaka.

Novac nije motiv, već posledica dobre ideje i aktivnosti

U želji da ponudimo nešto novo na domaćem tržištu,. 2016. godine ponudili smo nov koncept – Domaccini, sa idejom da okupimo male proizvođače, koji proizvode lepu,  rukom rađenu hranu po principima domaće i zdravije ishrane.

Na preduzetničkom putu mi je motiv uvek bio da pomeram svoje granice. Da bi neko mogao da bude hobotnica s milion ruku, mora prvo da to želi, od želje za napredovanjem, kreće sva motivacija, ne od novca.

Porodica je na ženi, ma koliko ona bila uspešna u biznisu

Koliko god žena na Balkanu bila uspešna, koliko novca pravila i zaposlenih imala, od nje se očekuje da “vuče” porodicu na svojim plećima i organizuje ceo porodični život. Zato mislim da je ključno za žene koje žele da budu preduzetnice da imaju pomoć.

One koje tu pomoć nemaju, ukoliko imaju želju, naći će načina da se organizuju tako da idu ka svom cilju.

Disciplina je ključ uspeha u preduzetništvu a i u životu

Veoma je važno, pogotovo na početku, kada se susrećete s raznim problemima, da imate disciplinu koja će vam omogićiti da istrajete. Meni je u tom smislu bilo lakše, jer sam i mala uzor u svojoj primarnoj porodici i videla sam da stvari mogu da uspeju, učila sam iz dobrih poteza ali i grešaka moje majke, koja je preduzetnica već 30 godina.

 

Koristite kreativnost i upotrebite mozak, sigurno ćete naći rešenje!

Kako sam posao gradila u seoskoj sredini, na planini, počeci su bili jako teški – nestanci struje, smetovi na putu, nemogućnost da se održi proizvodnja, pa sam sebe s vremena na vreme pitala – Marija, šta ti ovo treba?

Kad god iskrsne neki veliki problem, zastanem i podsetim sebe da nisam tako krhka, pa će se doći do rešenja. Tako sam ja posle te prve zime kupila agregat, organizovala čišćenje snega i nikad više nismo prekidali proizvodnju. 

Kada smo prvo leto s Domaccinima imali praznu radnju tokom leta, organizovali smo turiste da posećuju našu radnju i od toga napravili poseban gastronomski događaj za njih. 

Upravljajte vremenom

Pošto imam puno preduzetničkih obaveza i kako a je moja porodica rasla, usvojila sam naviku da pišem sve obaveze i da uvek precrtam kada godn eku od njih ispunim. To mi daje motivaciju i osećaj produktivnosti.

 

 

Blizanci su nas naučili da budemo jednostavni i efikasni

Kako su naša prva deca blizanci, suprug i ja smo navikli da roditeljstvu pristupamo jednostavno i da našoj deci omogućavamo da budu što samostalnija, da sve što mogiu, urade sami. To ne nailazi uvek na odobravanje okoloine, ali mi čvrstvo verujemo u takav pristup. Takođe, u našoj porodici svako ima aktivnu ulogu, inače bi sve moralo da padne na pleća mame, što je uz preduzetništvo teško izvodljivo.

 • Mladi kravlji sir – 500g

  210 рсд
  Додати у корпу
 • Zreli kravlji sir – 500gr

  260 рсд
  Додати у корпу
 • govedja prsuta

  Goveđa pršuta- domaća 200g

  688 рсд
  Додати у корпу
 • Kajmak mladi – 300gr

  297 рсд
  Додати у корпу
Shares
Share This

Podelite ovo!

Pomozite nam u promociji i podelite ovu stranicu sa vašim prijateljima. :)

Online naručivanje je privremeno zatvoreno zbog preopterećenosti i kapaciteta. Počinjemo ponovo sa porudžbinama posle praznika od utorka,21. aprila, a prve isporuke kreću od srede, 22. aprila.

0Hours 0Minutes 0Seconds